Kürtlere Empati Akımı Sosyal Medyanın Gündeminde

Kürtlere Empati Akımı Sosyal Medyanın Gündeminde

Sosyal medyada kadınlara karşı kurulan baskıcı cümleler ve bakış açısıyla ilgili bir akım başladı. Kadınlar için kurulan ve cinsiyet eşitsizliği içeren cümleler erkeklere uyarlanıyor. Şimdi aynı akım, Kürt-Türk versiyonu için #kürtlereEmpati etiketi altında başlatıldı.

Sosyal medyada son günlerde kadınlar için kullanılmasına alışkın olunan cümlelerin erkeklere uyarlanarak yazıldığı ironik mesajlar dikkat çekiyor.

Bir Twitter kullanıcısının "Kocam isterse çalışabilir" twetiyle başlayan mesajlar, diğer kullanıcıların da buna benzer tweetler atmasıyla hızla büyüdü ve TT (Trend Topic) listesinin ilk sırasına yerleşti.

#erkekyerinibilsin etiketi son günlerin en çok konuşulan ve paylaşım yapılan konusu olurken ilk tweeti atan kullanıcı ise BBC Türkçe'ye konuştu.

Ruqinq adlı Twitter kullanıcısı; benzer bir tweeti daha öncede attığını ancak bu kadar etkileşim alamadığını, bu sefer kadınlar hakkındaki baskıcı tutumlara daha çok tepki geldiğini anlatarak şöyle konuştu:

"Twitter'da son zamanlarda muhafazakar olarak adlandıracağımız kişiler tarafından çok fazla 'kadın çalışmamalı, yüksek sesli kahkaha atmamalı, kendilerinin fuhuş yuvası olarak gördükleri üniversitelere gitmemeli' tarzında tweet'ler atıldığını gördüm. Bunlara en güzel tepki alay ederek verilebilir diye düşündüm. Beni en rahatsız eden şey, bunlara destek veren kadınlar olduğunu görmek."

'Ruqinq' isimli kadın sosyal medya kullanıcısı, bu hareketin büyümesinin büyük bir değişim yaratmayacağını ancak "bundan sonra bu tarz cinsiyetçi yorumlar geldiğinde kadınların bu şekilde alaycı yaklaşabileceğini" söyleyerek konuşmasına şöyle devam ediyor:

"Twitter'da gördüğümüz kadarıyla kadınlar hep kendi ayaklarının üstünde durma, özgürleşme çabası içindeler ve herkes hayatında 'başarı' olarak gördüğü şeyleri burada paylaşıyor. Böylece kendileri gibi psikolojik veya fiziksel şiddet gören diğer kadınlara örnek olup onları cesaretlendiriyorlar. Twitter'da insan gerçekten yalnız olmadığını, aslında kendisi gibi birçok insan olduğunu görüyor ve o paylaşım yapanlardan cesaretle hayatında birçok şeyi değiştirebiliyor.

"Twitter'in bir diğer özelliği de her olayı tiye alarak paylaşım yapmak, çünkü insanlar bunu seviyor. Ben de bu durumu bu şekilde ele aldım. İnsanlar sanki 'birisi böyle tweet atsın da biz de görüşlerimizi söyleyelim' dercesine birçok yorumlar yaptılar. Özellikle kadınların zaten dile getirmek istediği bir konuydu, benim öncülüğümde bir patlama noktası oldu diyebilirim."

Bu mesajlara ünlü isimlerden de dahil olmak üzere bir çok destek mesajı ve yorum gelirken, siyasi isimlerin açıklamalarına da gönderme yapılarak "Erkek dediğin öyle bir ortamda çok sesli kahkaha atmayacak, çok fazla konuşmayacak" benzeri tweetler de dikkat çekti.

Mesajlara bazı erkek kullanıcılar da "Kadınları hor gören ataerkillik yerin dibine batsın. Erkekler haddini bilecek" gibi tweetlerle destek verdi. Erkek kullanıcılar söz konusu ironik mesajladan da paylaştı.

Şişli Belediyesi de, mesajlara "Erkekleri her türlü tehlikeden korumak amacıyla ürettiğimiz Pembe Otobüsler çok yakında Şişli'de" tweetiyle destek verdi.

Bazı Kürt kullanıcılar ise #erkekyerinibilsin etiketinin Küt-Türk versiyonunun gündeme alınmasını istedi. Bunun üzerine Twitter'da bu kez #KürtlereEmpati etiketi altında paylaşımlar yapılmaya başlandı.

Bunun üzerine birçok kullanıcı #KürtlereEmpati etiketiyle mesajlar atmaya başladı. O mesajlardan bazıları şöyle:

- Şırnak'ta usulsüzlük yapan tapu müdürü İzmir'e sürüldü. 

- Hakkari de üstüne hakaret eden polis memuru Edirne'ye sürüldü.

- Türklerin herşey olmasına izin verildi  ama Türk olmasına izin vermediler.

- Türk kökenli vatandaşlar!

- Bizim bir akrabamız Türkle evli.

- Bir gün bende anadilimde Türkçe şarkılar söylemek istiyorum bu ülkede

- Kendi dilini evinde konuş sokakta beni rahatsız ediyor

- Eskiden Türk Kürt diye bir şey yoktu. Hepimiz Kurttük. Bu ayrımlardan sonradan çıktı.

- Samsun'dan Hakkari'ye çalışmak için gelen baba ve oğlu Türkçe konuştu diye öldürüldü.

#erkekyerinibilsin etiketiyle atılan ve kadınlara karşı uygulanan baskıcı tutumun erkeklere uyarlandığı ironik mesajlardan bazıları şöyle:

- Erkek dediğin damatlıkla evden çıkar, kefenle döner.

- Erkek dediğin çalışmayacak. Evinin erkeği çocuklarının babası olacak. Bu devirde kocasını çalıştıran kadın dinsizdir hanım kardeşim.

- Erkeğin yeri kadının dizinin dibidir..

- Erkekler eşleri izin verirse şort giyebilir.

- Parfüm süren erkek dikkat çekmeye çalışıyordur. Eşi izin verirse evinde sürebilir.

- Aslan kızım evlenmeden hamile kaldı ama oğlumun bir kız arkadaşı olursa bacaklarını kırarım. Namus herşeyden önce gelir.

- Bir kadın isterse kocasına kuma getirebilir

- Erkek dediğin iffetli olacak. Herkes içinde kahkaha atmayacak iffetini koruyacak.

- Erkek dediğin edepli giyinecek. Şort diz üstü olmayacak.

- Bir kadının iki Kocası olması caizdir. Dinimizde yeri vardır.  

- Gecenin o saatinde dışarıda ne işi vardı. Dışarıda olursa tabii ki tacize uğrar. 

- Oğlu mu olmuş. Olsun erkek çocuğu da evlat..

- Erkek dediğin cilveli olacak

- Liseli genç adam kız arkadaşı tarafından canice katledildi! Parçaları çöp konteynerinde bulundu! Genç adam hep 17 yaşında kaldı...

- Yemeği yakan erkek eşi tarafından darp edildi.

- Elinin motor yağıyla kadın işine karışma! 

- Erkek kuyruk sallamazsa kadın peşinden gitmez..

- Sadece erkeklerin olduğu spor salonuna gidebilirsin ona bir şey demiyorum ama karmaya gideceksen ben yanındayken gidebilirsin

- Her erkek bir çiçektir. Erkekleri koruyalım lütfen

- Erkekler eşlerine emanettir.

- Erkek dediğin şort giyemez, giyiyorsa aranıyordur.