HDP’li Öcalan: Artık çözüm sürecine dönülmesi gerekiyor

İstanbul’da düzenlenen “9 Ekim” yürüyüşünde konuşan HDP Milletvekili Ömer Öcalan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 18 aydır ailesi ve avukatları ile görüşemediğine dikkat çekerek, “Bir an önce bu tecridi başta Sayın Öcalan’la görüşmenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çözüm sürecine artık dönülmesi gerekiyor. Öldürmekle, baskıyla, savaşla bunu başaramayacaklar” dedi.

HDP’li Öcalan: Artık çözüm sürecine dönülmesi gerekiyor

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998 yılında Suriye’den ayrıldığı sürecin 24’üncü yılı vesilesiyle İstanbul’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüşe, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) gibi kurumlar da destek verdi.

İstiklal Caddesi’nde HDP milletvekillerinin de aralarında olduğu grup polis tarafından ablukaya alınarak engelllendi. Burada polis bazı kişileri gözaltına aldı.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, “İşkenceyle, gözaltıyla halkın sesini susturmak istiyorlar. Bu ülkenin çözüme ve demokratik bir barışa ihtiyacı var. Bu ülkeyi maganda ülke haline getirdiler. Biz elbette tüm sorunlarının çözümünün diyalog ve demokratik yol ve yöntemlerle olacağına inanıyoruz” dedi.

Öcalan, “24 yıl önce 9 Ekim’de uluslararası bir komplo ile Türkiye halkları birbirine düşürülmeye çalışıldı. O dönemin Başbakanı Ecevit bile Sayın Öcalan’ın Türkiye’ye ne için teslim edildiğini ‘bilmiyorum’ dedi. Biz işte bu noktada bu ülkeye barış gelmesi için, ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunlarının çözümü için diyaloğu adres gösteriyoruz. Bu komployu, tecridi kabul etmiyoruz. 18 aydır Sayın Öcalan ne ailesi ne de avukatları ile görüştürülmüyor. Bu ülkenin yasalarını uygulayın. Çözüm barıştadır ama tecritle, baskıyla halkımıza ve partimize geri adım attıramayacaklar. Bir an önce bu tecridi başta Sayın Öcalan’la görüşmenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çözüm sürecine artık dönülmesi gerekiyor. Öldürmekle, baskıyla, savaşla bunu başaramayacaklar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Beyoğlu ve Kadıköy’de de aynı amaçla yürüyüş düzenlendi. (Kaynak:Rudaw)