HEDEP'li Beştaş'tan "AKP ile görüşme" açıklaması

HEDEP'li Meral Danış Beştaş, "AKP ile görüşüyorlar" iddialarına yanıt verdi: "Kamuoyunda sözü geçen görüşme Adalet Bakanlığı ile yapılan bir görüşmedir. Buldan ve Önder hasta mahpuslara ilişkin bir görüşme yaptı. Bir hafta sonra da ben ve Saruhan Oluç görüştük."

HEDEP'li Beştaş'tan "AKP ile görüşme" açıklaması

HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, hem gündemdeki konulara hem yeni anayasa tartışmalarını hem de AKP ile yapıldığı iddia edilen görüşmelere dair Artı Gerçek'e konuştu

"Bizim hiçbir parti ile seçimlere ilişkin bir ittifakımız da görüşmemiz de bulunmuyor" diyen Beştaş, AKP iktidar partisi olduğu için zaman zaman bazı konularda görüşmeler yapıldığını da söyledi.

Beştaş, kamuoyunda bahsedilen görüşmenin ise Adalet Bakanlığı ile yapıldığını ve bu görüşmelerin hak ihlallerine dair ve olağan seyrinde gerçekleşen görüşme olduğunu anlattı.

Beştaş, Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar'ın konserine CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in katılmasının ardından yaşananlara dair de konuştu.

Beştaş’ın Artı Gerçek'le gerçekleştirdiği röportajdan öne çıkanlar şu şekilde:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı 50+1 tartışması hala devam ediyor. Devlet Bahçeli bugün “50+1'e bakışımız değişmedi. 50+1 muazzam bir kucaklaşmayı sağladı” diyerek Erdoğan'a yanıt verdi. Bahçeli’nin açıklamalarına ilişkin neler söylemek istersiniz? Sorusuna Beştaş:

‘’Uzun süredir kulislere ittifaklar arasında tartışmaların olduğuna yönelik bilgiler sızıyordu. Bugün uzun süreden sonra Bahçeli kendi büyük ortağına rest çekmiş oldu. Bunun da tartışmanın düzeyini gösterdiği söylenebilir. Ama bizim bakışımız şu: AKP anayasayı kendisi için iktidarını devam ettirmek için bir aparat haline getirdi, bir oyun kurgusu içinde. “Ben bu yolda böyle yürüyeceğim, oylarım yüzde 40’a indi o zaman ben anayasada cumhurbaşkanının seçilme oranını yüzde 40’a indireyim” diyor. Yarın öbür gün diyebilir ki “yüzde 40 değil salt çoğunluk olsun.” Yani aslında iktidar elindeki oy sayısıyla ve yanına altığı MHP ve ittifak güçleriyle anayasayı değiştirmeyi gayesi içinde ve her adımını buna göre atıyor. Yani bu yargı krizi dediğimiz darbe ile aslında yaratılan bir süreç ve hazırlanan bir ortam var. Bunun ardından cumhurbaşkanı hemen “hakemim” dedi; grup başkanvekilleri hızlarını alamadılar ve “cumhurbaşkanı bütün organların, erklerin başı” demeye getirdi. Aynı açıklamada yeni anayasa ihtiyacı var dendi. Bunu bir fırsat değerlendirdiler ki bu AKP’nin temel pratiği.’’ Yanıtını verdi.

Bir süredir HEDEP’in AKP ile görüştüğü yönünde iddialar gündeme geliyor. Bu iddialara ilişkin neler söylemek istersiniz? Sorusuna ise Beştaş şu yanıtı verdi:

‘’Bizim AKP ile herhangi bir görüşmemiz yok. Bizim hiçbir parti ile seçimlere ilişkin bir ittifakımız da görüşmemiz de bulunmuyor. Ama AKP, iktidar partisi olduğu ve yürütmeyi elinde bulundurulduğu için zaman zaman görüşmeler yapıyoruz. Örneğin bir merkezi bir altyapı veya yol meselesi ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı ile ya da sağlıkla ilgili bir meselede Sağlık Bakanlığı ile elbette görüşmelerde bulunuyoruz. Zira muhalefet partilerinin misyonlarından birisi halka hizmet götürülebilmesi için iktidarı zorlamak, basınç uygulamaktır; bu nedenle de iktidarla temaslarda bulunulur.

Kamuoyunda sözü geçen görüşme de Adalet Bakanlığı ile yapılan bir görüşmedir. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, cezaevleri ve cezaevlerindeki hasta mahpuslara ilişkin bir görüşme yaptılar. Bir hafta sonra da grup adına ben ve Saruhan Oluç bir saat görüştük.

Biz belli aralıklarla, akut sorunlar söz konusu olduğunda bakanlıklarla elbette görüşüyoruz. Demokratik tepkinin istediğimiz şekilde yansıyabilmesi için gerekli girişimlerde buluyoruz. Bu siyasi hayatın olağan akışı, siyasal parti olmanın doğası gereğidir. Dolayısıyla bu görüşmeler işbirliği olarak değil iktidara görevini yaptırmak, demokratik sınırlar içinde davranması, özgürlükleri hayata geçirmesi için gerçekleştirilen birer muhalefet vazifesidir.’’

Özgür Özel'in Pervin Chakar konserine katılması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in hem kurultayda Demirtaş’a selam göndermesi hem de dünyaca tanınan Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar’ın dinletisine katılmasına dair tepkilere yorumunuz nedir? Sorusu üzerine Beştaş

‘’2023 yılında bir Kürt opera sanatçısının, Kürt bir kadınının konserine, bir siyasi partinin genel başkanının katılmasının bir tartışılma vesilesi olmasını dahi büyük bir utanç olarak değerlendiriyor ve bunu açık bir ırkçılık olarak görüyorum. Pervin Chakar benim de büyük keyifle dinlediğim bir kadın, Kürt sanatçı. Bu güzel geceye ben de katılmak istiyordum ancak sağlık sorunlarımdan dolayı maalesef katılamadım. Bu konunun bu kadar tartışılmasını kahrolarak izliyorum. Kürde, diline, müziğine, operasına tahammül edemeyen ırkçı bir düşmanlık söz konusu ve bu durum katlanılamaz boyutlara ulaştı. Özgür Özel’in konsere icabet etmesi, bir kadın sanatçının elini öpmesi nasıl bu denli tartışma yaratabilir, inanılır gibi değil.’’ Cevabını verdi.

Röportajın tamamı…