HEDEP'ten Küfür eden Meclis Başkanvekiline sert tepki: İstifa etmeli

HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MHP’li Adan’ın kullandığı hakarete sert tepki gösterdi ve bu konuda Adan hakkında derhal işlem başlatılmasını istedi.

HEDEP'ten Küfür eden Meclis Başkanvekiline sert tepki: İstifa etmeli

Meclis Genel Kurulu'nda söz alan HEDEP Milletvekili Sırrı Sakık'ın konuşması nedeniyle cevap veren MHP'li Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın mirkofonu kapalı zannederek ettiği küfür duyuldu.

Hakaret eden Adan'ın, mikrofonu kapattığını zannederek "Pez...ler ya" dediği duyuldu.

HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, konuya dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Adan’ın kullandığı hakarete sert tepki gösteren ve bu konuda Adan hakkında derhal işlem başlatılmasını isteyen Oluç, şunları söyledi:

“Dün gece Meclis’te yaşanan utanç verici bir durumla ilgili bu açıklamayı yapıyoruz. Hatibimiz Sırrı Sakık kanun maddesi üzerine konuşmasını tamamladıktan sonra Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın mikrofonu kapalı sanarak hatibimizin arkasından ve grubumuzu hedef alarak kullandığı söz -ki buradan kullanmaktan haya duyarım- çok ağırdır ve parlamentonun saygınlığı açısından utanç vericidir. Arkasındaki duvarda “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” yazısı yazan Meclis Başkanvekilinin bu kirli ve çirkin dili halkın iradesine yönelik açık bir hakarettir. Asla ve asla kabul edilemez!

Sürekli olarak milletvekillerini temiz bir dil kullanmaya çağıran, vekil olmanın erdeminden, Meclis’in öneminden ve siyasi ahlaktan söz eden bir başkanvekilinin içine düştüğü durum ibretliktir; farklı fikirlere tahammülsüzlüğün bir örneğidir. Beğenmediğiniz düşüncenin sahibine hakaret etmek, küfür etmek çürümüşlüğün bir göstergesidir ve kabul edilemez bir tutumdur. Milyonlarca oy almış bir partinin vekillerini hedefleyerek hakaret etmek aynı zamanda o partiye oy vermiş milyonlarca insanımıza, halkımıza hakaret etmek, küfür etmek anlamına gelir.

“İstifa etmeli ya da görevden alınmalıdır”

Meclis Başkanvekili kendisini bu ülkenin sahibi sanıyor belki ama bir kez daha hatırlatalım; bizler de en az onun kadar bu toprakların sahibiyiz.

Farklı fikirleri duymayı ve anlamayı öğrenmesi gerekiyor. Bir milletvekili siyasi eleştiri ve nezaketin ötesine geçerek hakaretvari bir dil kullandığında hakkında nasıl gereği yapılıyorsa, Meclis’i yönetmekle görevli başkanvekili için de aynı sürecin kesinlikle işletilmesi gerekiyor. Celal Adan, Meclis Başkanvekilliği görevinden istifa etmelidir. Ağza alınmayacak bir hakaretin sahibi olarak o koltukta oturmamalıdır.

“Kimse grubumuza ve vekillerimize hakaret edemez”

Sayın Meclis Başkanını da bu konuda gereğini yerine getirmek üzere göreve çağırıyoruz.

Sayın Kurtulmuş; sizin vekiliniz olan bir kişinin bu tutumu kabul edilemez, bu konuda nasıl bir tutum alacaksınız çok merak ediyoruz. Buradan da son olarak uyarıyoruz; grubumuza, arkadaşlarımıza, halkımızın iradesine dil uzatanlara ve hakaret edenlere tavrımız ve tutumumuz her zaman açık ve kararlı olacak. Biz kimseye hakaret etmiyoruz, etmeyiz de ama kendimize de asla hakaret ettirmeyiz.”