Helbusi: Kürtlere ve KDP'ye yönelik planlı bir baskı var

Irak parlamentosunun eski Başkanı ve Taqadum partisi lideri Muhammed Helbusi, Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ne, özellikle de Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yönelik bir yılı aşkın süredir planlı baskı yaptığını söyledi.

Helbusi: Kürtlere ve KDP'ye yönelik planlı bir baskı var

Irak eski Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi, Somariye televizyonuna verdiği bir röportajında Devlet Yönetimi Koalisyonu toplantısında, “Açık bir şekilde tavrımı ortaya koydum ve Kürtlere bu kadar baskı yapmayalım dedim" diye konuştu.

Kürtleri savunan Helbusi, "Farklı yönlerle bir baskı var. Açık konuşalım biz bunları istiyor muyuz istemiyor muyuz? Bizimle iktidar koalisyonunda yer alamıyorlar, hükümette yer alamıyorlar ve her düzeyde suçlanıyorlar" dedi.

Helbusi, Kürtlerin uzlaştığı tarafların ileride bu uzlaşmaya bağlı kalmayarak Kürtlere sorun çıkardığını ifade ederek, "Hükümetle oturup bir anlaşmaya varacağız. Anlaşmanın bir kısmı parlamentodan geçiliyor ancak Federal Mahkemede bozuluyor. Bazı durumlarda haklılar, bazı durumlarda ise bunu gözden geçirmeleri gerekiyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi ve KDP’ye yapılan baskılara ilişkin de konuşan Helbusi, "Son dönemde özellikle son bir yıldır Kürtler ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ard arda verilen kararlarla baskı altına alınıyor. Federal Mahkemenin kararları, hükümetin kararları, parlamentonun kararları medya ve toplumsal tepkiler olmak üzere peş peşe verilen kararlarla baskı kuruluyor. Arkasında bir program vardır yani rastgele ve kendiliğinden gelişen bir durum olmadığı gibi eski bir hesap olduğu belli. Bu Irak’ın durum için iyi bir şey değil. Bu meselenin bir kısmı bölgesel konularla ilişkili” dedi.  

Söz konusu baskıların, İran'ın 15 Aralık'ta Erbil'e düzenlediği ve aralarında Falcon grubun Sahibi iş insanı Peşraw Dızayi'nin de bulunduğu 16 kişinin ölümüne ve 16 kişinin yaralanmasına neden olan füze saldırısıyla bağlantılı olabileceğini ifade eden Helbusi, “İran’ın, Erbil'e füze saldırısı düzenlememeli, Bağdat’ın da Kürdistan Bölgesi'ne siyasi, mali veya hukuki bir baskı oluşturmamalı.  Bu gelişmelerden şunu okuyabiliriz, bunların arkasında planlı bir program var. Planlanmış ve programlı bir şekilde ilerliyor. Füze saldırılarıyla bu baskılar arasında doğrudan bir bağlantı var” ifadelerini kullandı.