Heşdi Şabi’ye ait büyük bir güç, ağır silahlarla Kürt kentine girdiler!

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığ’nın, Kürt güvenlik güçlerinin Xaneqin’den çıkması yönünde aldığı kararın ardından Heşdi Şabi’ye ait büyük bir güç ağır silahlarla kente girdi. İlçe halkının yarın bu gelişmeye karşı gösteri yapması bekleniyor.

Heşdi Şabi’ye ait büyük bir güç, ağır silahlarla Kürt kentine girdiler!

Heşdi Şabi’ye silahlı gruplar bugün akşam saatlerinde ağır silahlarla Diyale’nin Xaneqin ilçesine girdi.

KDP’nin Xaneqin Sorumlusu Cafer Şêx Mustafa, zırhlı araçlar ve ağır silahlarla kente giren milislerin tüm cadde ve sokaklara dağıldığını söyledi.

Mustafa, “Xaneqin'deki Kürt güvenlik güçlerini bir süredir devre dışı bıraktılar. Kentte Irak güçlerinin artırılmasına karşı yarın bir gösteri yapılması planlanıyor" dedi.

Irak Parlamentosu Xaneqin milletvekili Sozan Mansur, Irak Ortak Operasyonlar Komutanı Yardımcısı Abdulemir Şemeri’nin 8 Ekim günü Kürt güçlerini ilçeyi terk etmeleri konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Mansur, "Xaneqin’de Kürdistan Bölgesi'ne ait Peşmerge Acil Müdahale Gücü, polis, asayiş ve trafik polisi var ve karar hepsini kapsıyor" diye belirtti.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın bu kararı Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından geçici olarak askıya alınmıştı.

Irak ordusu, 16 Ekim 2017 olaylarının ardından 2003 yılından beri Kürtler tarafından yönetilen Xaneqin’e girmiş ancak Kerkük ve diğer bölgelerden farklı olarak bazı güçler ilçede kalmıştı.

Bu süreçte Xaneqinin’e bağlı 24 Kürt köyü tamamen boşaldı, Gulala ve Sadiye nahiyelerinde ise sadece 50 Kürt ailenin kaldığı belirtiliyor. (Kaynak:Rudaw)