Kahveci: Türkmen haklarının korunması için Kürdistan Bölgesi anayasası olmalı

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Muna Kahveci, Türkmenlerin haklarının korunabilmesi için Kürdistan Bölgesi’nin kendi anayasasına sahip olması gerektiğini söyledi.

Kahveci: Türkmen haklarının korunması için Kürdistan Bölgesi anayasası olmalı

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Türkmen Reform Partisi Başkan Yarımcısı Muna Kahveci, 25 Şubat Türkmen Basın Günü ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’ta Türkmen gazeteciliğinin 110’uncu yıldönümü vesilesi ile Rûdaw Radyo’ya konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde Türkmen halkının haklarının büyük oranda garanti altına alındığını belirten Kahveci, “Fakat tüm haklarımızın anayasal güvenceye kavuşmasını istiyoruz. Türkmenlerin haklarının korunabilmesi için Kürdistan Bölgesi’nin kendi anayasasına sahip olması gerekiyor” dedi.

Bu günün Türkmenler için önemli bir gün olduğunu vurgulayan Kahveci, Türkmen Basın Günü’nün 12 Ocak 2020 tarihinde Kürdistan Parlamentosu tarafından tanındığını hatırlattı.

Kahveci, “Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle kapsamlı etkinlikler gerçekleştiremedik. Sadece bir basın açıklaması gerçekleştirdik” diye konuştu.

Türkmenlerin hala güçlü bir basına sahip olamadıklarını ifade eden Muna Kahveci, “Bağımsız ve siyasi partilerden uzak bir Türkmen basını geliştirmek planlarımız arasında” dedi.

25 Şubat 1911’de Kerkük’te ilk Türkmen gazetesi “Havadis” yayın hayatına başladı. 8 yıl yayımlanan Havadis Gazetesi ilk Türkmen gazetesi olarak kabul ediliyor. Gazetenin yayına başladığı gün “Türkmen Basın Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kürdistan Parlamentosu 12 Ocak 2020 tarihinde 25 Şubat’ı “Türkmen Basın Günü” olarak kabul etti.

Erbil’de basın toplantısı

25 Şubat Türkmen Basın Günü vesilesiyle bugün başkent Erbil’de bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı, Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Muna Kahveci, Türkmen Bakan Aydın Maruf ve Türkiye’nin Erbil Başkosolosu Hakan Karaçay yaptı.

Daha sonra Aydın Maruf, bazı Türkmen gazetecilere ödül verdi