Hewice etrafına IŞİD hendeği

Kerkük’ün Hewice ilçesine yönelik operasyonun yaklaştığı haberlerinden sonra IŞİD, ilçenin etrafına ve merkezdeki bazı mahallelerin girişine hendek kazmaya başladı. IŞİD örgütünün ayrıca, kendi kontrolündeki köylerde yaşayan sivilleri Hewice merkezine taşıyarak onları olası bir operasyon sırasında canlı kalkan olarak kullanmayı amaçladığı belirtildi.

Hewice etrafına IŞİD hendeği

Hewice İlçe Meclisi Üyesi Ahmed Hurşid, Hewice operasyonunun ertelenmesinden Bağdat’ı sorumlu tutarak ilçenin merkezi hükümet tarafından bir baskı kartı olarak kullanıldığını ifade etti. Hurşid şöyle devam ett: “IŞİD, önce Hewice etrafını hendeklerle kazmıştı şimdi ise merkezdeki mahallelerde hendek kazıyor. Öyle görünüyor ki Hewice, Irak’ta operasyon düzenlenecek en son bölge olarak bırakıldı. Bağdat, ilçedeki insanların, IŞİD’in egemenliğinde ne denli kötü şartlarda yaşadığına pek kulak vermiyor.”

Peşmerge de emrin verilmesiyle her an Hewice’ye operasyon düzenlemeye hazır olduklarını bildiriyor. Kurdistan24’e konuşan Peşmerge Güçleri 1. Tugay Komutan Yardımcısı Hêmin Hasan, IŞİD’in ilçeye yığınak yaptığını belirterek örgütün sivilleri kalkan olarak kullanmak için ilçeye taşıdığını ifade etti. Hasan, ilçedeki sivillerin sayısının çok fazla olduğunu ve dolayısıyla yapılacak operasyonda çok dikkatli hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Hasan, “Peşmerge her an operasyon yapmaya hazırdır. Yeter ki emir verilsin.” ifadesini kullandı.