Zarema Dergisinin 10. sayısı çıktı

Diyarbakır'da yayımlanana Kürtçe eleştiri ve teori dergisi Zarema'nın 10. sayısı çıktı. 2014 Mayıs'ında ayında yayın hayatına başlayan ve her dört ayda bir yayımlanan Zarema ağırlıklı edebiyat ve sanat eleştirisi, ve sosyal bilimler ağırlıklı bir içeriğe sahip.

Zarema Dergisinin 10. sayısı çıktı

Zarema dergisinin, milliyetçilik konusunun ağırlık kazandığı 10. sayısında Kamal Suleimani'nin Şêx Ubeydullah Nehrî'nin Mesnevi'si üzerinden Kürt İslamcılığı ve milliyetçiliği ile modern İslamcılık ve milliyetçiliğin kesiştiği noktaları ele alan iki yazısı, Şaro I. Garip'in belli başlı milliyetçilik teorilerini ele alarak, milliyetçilik eleştirilerini kendi eleştiri süzgecinden geçirdiği yazısı, Nurdan Şarman'ın Dodan'ın "O Ses Türkiye" macerasına yönelik Kürt ve Türk bakış açılarını analiz ettiği yazısı ile Barzoo Eliassi ve Fuad Önen'le yapılan röportajlar öne çıkıyor.

Khosro Sina'nın Mikhail Bakhtin'in karnaval teorisinden yola çıkarak Newrozu ele aldığı incelemesi öne çıkan diğer yazılardan birisi. Bextiyar Secadî'nin Kürt dili ile Kürt bilinçdışını arasındaki ilişkiye dair değerlendirmesi ilgi çeken diğer bir yazı.

Ferzan Şêr, Hesenê Metê'nin "Pêsîrên Dayê" novellasına dair psikanalitik analizi, Bilal Ata Aktaş AAron Swartz'ın intiharının analizi, Aziz Tekin, Mahmud Baksi'nin "Gundikê Dono" romanı incelemesi, Mihemed Şarman ve İlknur Bilir kitap değerlendirmeleri ile derginin içeriğine katkıda bulunan yazarlardan.