Hol Kampı’nda IŞİD'li kadınlar, eve dönmek isteyenleri katlediyor!

Hol Kampı’nda IŞİD'li kadınlar, eve dönmek isteyenleri katlediyor!

Hol Kampı’nda hücre yapılanması kuran IŞİD’li kadınlar, IŞİD’i reddeden ve eve dönmek isteyenleri “kafir” ilan edip katlediyor, binlerce aile ve kadına şiddet uygulanıyor, kadınları recmediyor, çadırlarını ateşe veriyor.

Hesekê kent merkezinin 45 km batısındaki Hol Kampı’nda IŞİD’li kadınlar ve çocuklarıyla beraber toplam 74 bin kişi bulunuyor. Katliam, baskı, şiddet ve vahşet haberleriyle sık sık gündeme gelen kamp, dünyanın en tehlikeli kampları arasında yer alıyor. Bölgelerin IŞİD’ten temizlenmesinin ardından kampın güvenliği, İç Güvenlik Kuvvetleri, QSD savaşçıları ve Öz Savunma Güçleri tarafından sağlanıyor.

Tüm güvenlik önlemlerine rağmen, kampta bulunan IŞİD’liler bir hücre yapılanması oluşturuyor. Hücre yapılanmalarında sözde mahkemeler kuran IŞİD’liler, kendi kirli ideolojilerine göre yaşamayan kadınları ve kamp sakinlerini bu mahkemelerde yargılıyor ve karar veriyor. “Şeriat yasası” ile kampı yönetmeye çalışan IŞİD’liler, IŞİD’i reddeden ve eve dönmek isteyenleri “kafir” ilan edip katlediyor, binlerce aile ve kadına şiddet uygulanıyor, kadınları recmediyor, çadırlarını ateşe veriyor.

IŞİD’li kadınlar aynı zamanda kampta bulunan çocuklarının okula gitmelerini engelliyor ve IŞİD ideolojisiyle eğitiliyorlar.

DAİŞ KAMPTA TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Kampın güvenliği için çabalayan QSD savaşçıları ve İç Güvenlik Güçleri "IŞİD ideolojisini" önlemeye çalışsa da IŞİD’li kadınlar, kampta bu düşüncelerle yaşamaya devam ediyor. IŞİD’lilerin olması diğer kamp sakinleri için ciddi bir tehlike oluşturmayı sürdürüyor.

‘İŞKENCE İZLERİ OLAN İNSANLAR VAR’

Kamptaki yardım kurumlarına bağlı sağlık çalışanları, şiddet olaylarıyla ilgili bilgi verdi. Şiddetten kaynaklı yaralanan birçok insanın tedavi için kendilerine geldiğini ifade eden sağlık çalışanları, işkence izlerine ve buna bağlı olarak ciddi yaralarla karşılaştıklarını belirtti. Sağlık çalışanları, kimi kamp sakinlerinin çadırlarının yakıldığını ve çoğu zaman bu kundaklamalara bağlı yaralanan kişileri de tedavi ettiklerini söyledi.

RUSYA VATANDAŞI 300 AİLE

Kamp yönetimine göre kampta Rusya vatandaşı 300 aile yaşıyor. Bu aileler Özerk Yönetimin fonlarıyla ve sivil toplum kuruluşlarının gönderdiği yardımlarla geçiniyor. Kadınların çoğu IŞİD’in ideolojisine sadık kalsa da kimi kadınların eşleri tarafından alıkonulan çocuklarını bulmak için Suriye’de oldukları bilgisini paylaşıyor ve IŞİD’li Rusların ülkelerine dönmek noktasında isteksiz olduklarını belirtiyor.

‘DÜNYANIN HER YERİNDEN IŞİD’E PARA GÖNDERİLİYOR’

Bazı basın yayın organlarının, Hol Kampı yönetiminin ‘kamptan kaçışlara yardım ettiği’ iddiaları bulunuyordu. IŞİD’li Rus kadınlar bu iddiaları da yalanlayarak itiraflarda bulundu. Rus kadınlar kampta herhangi bir yolsuzluk olmadığını belirterek şunları dile getirdi: “Kamp dışındaki bazı insanlar IŞİD’lilerin kamptan kaçmasına yardım ediyor. Dünyanın her yerinden IŞİD’li kadınlara para gönderiliyor. Bu paralarla kaçıyorlar. IŞİD bu paralarla kendini finanse ediyor.”

‘RUS DEVLETİ ADIM ATMIYOR’

IŞİD’ten kurtulmak isteyen Rus kadınlardan biri ise, kaçmaya ilişkin, “Yorulduk artık evlerimize dönmek istiyoruz. Ancak Rus devleti buna dair bir adım atmıyor. Biz de bu yüzden kişi başı 15 bin dolar topluyoruz ve bizi kamptan kaçırmak için veriyoruz” dedi.

Kariyarra-Cherkessia’dan olan bir Rus kadın, Rusya tarafından, çocuklu kadınları ve IŞİD’e destek vermeyen kadınları araştırması, ülkelerine geri dönmelerini sağlamak için bir komitenin kurulmasını istiyor.

 

(Anha)