HRW’den Rojava ve Suriye’ye ilişkin hak ihlalleri raporu

HRW’nin yayımladığı yıllık rapora göre, Türkiye destekli silahlı gruplar 2021'de Rojava’da 162 kişiyi gözaltına alırken, en az 20 çocuğu da silah altına aldı.

HRW’den Rojava ve Suriye’ye ilişkin hak ihlalleri raporu

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayımladığı yıllık raporda, Türkiye’nin destek verdiği silahlı gruplar, Suriye rejim güçleri ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rojava ile Suriye'deki hak ihlallerini açıkladı. 

Raporda, Türkiye ve desteklediği silahlı grupların Ekim 2019 yılından beri Rojava’da bazı bölgelerini (Serêkaniyê ve Girê Spî) kontrol etmesinden bu yana, yasadışı bir şekilde 162 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Raporda, Suriye Milli Ordusu (SMO) olarak adlandırılan silahlı grupların çocukları silah altına almaya devam ettiği, 2021 yılında en az 20 çocuğu asker yaptığı kaydedildi.   

Suriye ile Rusya’nın süren askeri ittifakının yol açtığı hak ihlalleriyle ilgili olarak HRW raporunda, çatışmaların devam ettiği dönemlerde bütün tarafların yasadışı bir şekilde acımasızca suç işlediği, Suriye ve Rusya’nın sorumsuzca, ayrım gözetmeksizin okul, hastane ve pazar yerlerini hedef aldığı ve Rusya’nın Suriye'de 2015'ten bu yana 39 bin hava saldırısı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Haziran 2021’de Suriye rejim güçleri ile silahlı gruplar arasındaki çatışmaların arttığına dikkat çeken raporda, “Haziran-Eylül ayları arasında ise Suriye rejim güçleri ve onlara bağlı milisleri Dera kentinde sivil halkın yaşadığı bölgelere onlarca saldırı gerçekleştirdi. Buna karşılık da silahlı gruplar rejimin kontrolündeki sivil bölgelere saldırarak çok sayıda sivili öldürüldü. Kuşatma ve çatışmalar sonucunda 38 binden fazla kişi yerinden oldu” denildi.