HTŞ, Cerablus'ta ağır silahlarla Türkiye’ye bağlı grubu vuruyor

Halep’in kuzeydoğusundaki Cerablus kentinde Hemran ticaret kapısı nedeniyle Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile Türkiye’ye bağlı Suriye Milli Ordusu (SMO) arasında çatışma çıktı.

HTŞ, Cerablus'ta ağır silahlarla Türkiye’ye bağlı grubu vuruyor
Hemran kapısının kontrolü konusundaki anlaşmazlık nedeniyle HTŞ ile SMO arasında çatışma yaşandı.
 
Menbic’in yaklaşık 20 kilometre uzaklığında bulunan Hemran kapısı, SMO ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bünyesinde bulunan Menbic Askeri Meclisi arasında ticaret için kullanılıyor.
 
Şu anda İdlib’i kontrol eden HTŞ’nin kapıyı almak için bölgeden ağır silahlar gönderdiği, ticaret kapısını SMO’dan almaya çalıştığı bildirildi.
 
Afrinli aktivist İbrahim Şêxo, konuya dair yaptığı açıklamada “Türkiye şu anda Heyet Tahrir Şam’ı durdurmak için, tankları ve ağır silahları İdlib ve Afrin bölgesi arasında yer alan Dêr Belût ve Xezewiyê kapılarına konuşlandırmış durumda” ifadelerini kullandı.
 
HTŞ kapıyı kontrol etmek için yeniden saldırı başlattı
 
Heyet Tahrir el-Şam (eski adıyla Nusra Cephesi), 13 Eylül’de ilk olarak Hemran ticaret kapısını kontrol etmeye çalıştı. Grup, kapsamlı bir güçle SMO’ya bağlı 2. Alay’a saldırmıştı.
 
Habere göre çatışmalar sonucu her iki taraftan sayısı teyit edilemeyen üyeler hayatını kaybetti ve bazıları da yaralandı.
 
Cumartesi günü (23 Eylül) Tahrir Heyet el-Şam’ın yeniden ticaret kapısına saldırı başlattığı ve çatışmaların halen sürdüğü kaydedildi.
 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de konuya dair haberinde HTŞ’ye bağlı Ahrar Awlan grubunun SMO’ya bağlı Sultan Murad grubu ile kapı nedeniyle çatıştığını, HTŞ’den iki SMO’dan ise üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
Bölgeye dair yayın yapan North Syria Press ise çatışmalara dair geçtiği bilgilendirmede, ticaret kapısından aylık olarak 2 milyon dolara yakın gelir geldiğini, çatışmaların “ekonomik nedenlerden” dolayı HTŞ’ye bağlı Ahrar el-Şam ile SMO arasındaki gruplar arasında yaşandığını belirtti.
 
Bilgilendirmeye göre, askeri kaynaklar Ahrar el-Şam’ın Bab kırsalındaki birkaç köyü ele geçirdiğini, Cerablus’a giden yolu kapattığını” belirtti.
 
HTŞ 2015'te İdlib’i “Fetih Ordusu”nun bir bileşeniyken kontrol etti ve o zamandan beri bölgenin hakimiyetini kontrolü altında bulunduruyor.