HTŞ lideri Culani, Bağdadi'nin silahıyla görüntülendi

İdlib ve Hama’da askeri gerilim söz konusuyken Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Culani, savaşçıları Suriye’nin kuzeybatısındaki kalesini savunmaya çağırdığı bir video kaydında görüntülendi.

HTŞ lideri Culani, Bağdadi'nin silahıyla görüntülendi

İdlib ve Hama’da askeri gerilim söz konusuyken Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Culani, savaşçıları Suriye’nin kuzeybatısındaki kalesini savunmaya çağırdığı bir video kaydında görüntülendi.

Culani, Hama’nın kuzey kırsalında gerçekleştirilen ve dün yayınlanan röportajında, HTŞ’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki kalesini savunmak için ‘silahlanma’ çağrısı yaptı. Suriye rejimi ve Rusya tarafından yapılan bombardımanlar ve sonucunda ortaya çıkan gerilimin İdlib ile ilgili tüm anlaşmaları geçersiz kıldığını söyledi.

HTŞ Lideri İdlibli bir aktivistin kendisi ile gerçekleştirdiği ve Telegram uygulamasındaki hesabından paylaştığı röportajda, HTŞ’nin maruz kaldığı baskı ve verdiği kayıplara işarette bulunarak “Silahlanabilecek ve görevini yerine getirebilecek herkesi savaş meydanına inmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

HTŞ, diğer gruplarla birlikte İdlib, Halep’in batı kırsalları, Hama’nın kuzeyi ve Lazkiye’nin kuzeydoğusunu egemenliği altında bulunduruyor.

İdlib’in güney ve Hama’nın kuzey kırsalı, geçen yıl Soçi zirvesinde Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşma kapsamında olmasına rağmen geçtiğimiz Nisan ayının sonundan beri Suriye ve Rus kuvvetlerinin yoğun hava saldırılarına maruz kalıyor. Türk- Rus anlaşması, rejim ve muhalif grupların egemenliği altındaki bölgelerin ayrılması için bir silahsız bölge oluşturulmasını kapsıyordu.

Culani ‘gerilimi azaltma anlaşmalarını’ kınadı

Askeri kıyafetler giyen ve beraberinde bir silah bulunan Culani, son gerilimin, siyasi görüşmelerin başarısızlığı ve Suriye devrimini Astana'dan Soçi'ye kadar atlatmaya hazırlanan bir politik aldatma girişiminin bir ürünü olduğunu ifade etti. Culani, “Bu saldırı, daha önce imzalanan tüm anlaşmalar ve gerçekleştirilen tüm görüşmelerin, gözeten ve katılanların öldüğünü ortaya koydu” şeklinde konuştu.

Ayrıca Hmeymim üssünün hedef alınmasının Rusya’nın Suriye rejimini desteklemesi nedeniyle savaşçılarının hakkı olduğunu söyledi.

Öte yandan, Suriyeli bazı aktivisler, HTŞ liderinin videoda yanında bulunan silahın 29 Nisan’da yayınlanan DEAŞ lideri Ebubekir Bağdadi’nin videosunu hatırlattığını söyledi.

Bağdadi’nin silahı

5 yıldır göünmeyen DEAŞ lideri Ebubekir Bağdadi, yaklaşık 18 dakikalık bir video ile yeniden ortaya çıktı. Bağdadi’nin açıklamalarda bulunduğu videoda arkasında duran Rus yapımı silah dikkat çekti. Söz konusu silah modeli dünya çapındaki silahlı ve radikal grup liderlerinin yayınlarında defalarca görüntülendi.

Usame bin Ladin, Ebu Musa ez- Zerkani, Eymen ez- Zevahiri bunların ardından Bağdadi en son da Culani’nin aynı model silahı kullandığı tespit edildi.

Bu silahın modeli ve özellikleri nedir?

AK-47 Avtomat Kalaşnikova (Kalaşnikof Saldırı Tüfeği) veya Krinkov, sıklıkla terör örgütü liderlerinin video ve fotoğraflarında görünen Rus yapımı bir piyade tüfeği.

Kalaşnikof’un geliştirilmiş bir türü olan AK- 47, üzerinde çok sayıda deneme yapılan Rus Özel Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. 1974’te resmen Afganistan’daki savaşta kullanıldı.

Ayrıca kullanışlılığı kanıtlanmış olan bu silah, ABD’li uzmanlar tarafından en iyi silahlardn biri olarak nitelendiriliyor.

El Kaide elemanları tarafından esir alınan bir Rus subayı tarafından yakalanan örgüt lideri Usame bin Ladin’in kullanımından sonra silahın şöhreti daha da artı.