HTŞ'den açıklama: Yeni düşmanımız Rusya ve İran

HTŞ'den açıklama: Yeni düşmanımız Rusya ve İran

Yeni bir konuşması yayınlanan Heyet Tahrir Şam Lideri Ebu Muhammed el Golani, Sünni kanı üzerinden Sovyetler Birliği’ni yeniden diriltme çabası içinde olmakla suçladığı Rusya’yı hedef aldı. Rusya destekli Suriye rejim güçlerinin muhaliflerin elinde kalan son bölge İdlib’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde yayınlanan konuşmasında Golani, “Bugün tam bir Rus işgali ile karşı karşıyayız. Suriyelilerin kanı üzerinden eski günlerini elde etmeye çalışıyor. En gaddarca metotları kullanıyor. Masum insanları öldürüyor, yerlerinden ediyor, hastanelerini, okullarını yıkıyor, tarlaları, fabrikaları yakıyor” dedi. 

Son günlerde artan saldırılarda çok sayıda insan hayatını kaybederken, en az 125 bin kişinin evlerini terk ederek Türkiye ve güneye doğru kaçtıkları tahmin ediliyor.

Suriye rejimine karşı pek çok hedefe ulaştıklarını, Suriye ordusunu büyük bir kırıma uğrattıklarını, ekonomiyi çökerttiklerini, rejimi ülke içinde ve dışında izolasyona uğrattıklarını öne süren Golani, “Sabrı zafer takip edecek. Eski rejim sonsuza kadar bitti, pek çok açıdan devrim kazandı” dedi.

Konuşmasında İran’ı da hedef alan Golani şunları söylüyor:

“Ayrıca İran işgaliyle de karşı karşıyayız, Sünnileri atıp yerine eski Pers imparatorluğunu kurmak isteyenler, Şiilik ve mezhepçilik üzerinden, onların yerine kendi genişlemeci hayallerine hizmet eden insanları yerleştirmeye çalışıyorlar.”

Suriye yönetimini Rusya ve İran’ın kuklası olmakla da suçlayan Golani, demografik değişim çerçevesinde Sünnilerin toprakları ve mallarının ele geçirildiğini, hedeflerine varmak için her ikisinin (Rusya ve İran) de Sünni insanlara karşı en çirkin soykırımı gerçekleştirmekten herhangi bir vicdan azabı duymadığını da belirtiyor.

Golani, siyasi ve güvenlik yöntemleriyle devrimi pasifize edemeyenlerin hava saldırıları, bombardımanlar, evleri yerle bir ederek hedeflerine ulaşmaya çalıştıklarını da öne sürüyor.

“İslam ümmetinin yanında, bir zamanlar Sovyetler Birliğini yok etmek isteyen, İran’ın hırslarına karşı koymaya çalışan ikiyüzlü dünya adına büyük bir savaşın eşiğindeyiz” diyen Golani,  rejimi yıkma fikrini geride bıraktıklarını, şimdi ülkeyi Rusya ve İran’dan kurtaracak kurtuluş ve bağımsızlık savaşı verdiklerini ileri sürüyor.

Golani, “Rus ve İran işgali dinimizi, toprağımızı ve kaynaklarımızı hedef alıyor. Buna dayanarak bir sonraki mücadelemiz için fikir, plan ve vizyonlarımızı ortaya koymalıyız. İşgalcilere karşı koymak saldırganlık ve zulümlerine direnmekten başka seçeneğimiz yok”  ifadelerini de kullanıyor. 

Tüm dünyayı tehdit eden Golani, “Bu yolda ya şehit oluruz ya da zafere ulaşır, bunu da gözlerimizle görürüz. Tüm dünya ve bölge bu savaşın ekonomik, askeri ve güvenlik sonuçlarına katlanacak. Suriye, Irak, Yemen, Arap Körfezi ve özellikle de Suudi Arabistan ve Türk halkı bunların sonuçlarına katlanacak. Sonuçlar onların hayatlarına olumlu ya da olumsuz olarak yansıyacak” dedi.

Tüm bölgenin savaşın sonuçlarını hesaba katmak zorunda kalacağını, çünkü bu savaşın her şeyi tersyüz edeceğini, bölgedeki güç merkezlerinin tekrar dağıtılacağını da öne süren Golani, “Sindirilecek çok şey var. Suriye’deki çatışma ve tüm bölge için büyük bir an geldi. Suriyeli gerillalar için son duruş. Esad’in kontrolündeki bölgelere karşı devam eden savaşın ortasında birçok senaryo ortaya atıldı. Şimdi yeni bir senaryo var” diyor.