HÜDA PAR'lı Ramanlı: Bu üç adım atılırsa Kürt sorunu kalmaz

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Batman Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı, “Tüm Kürtlerin talebi barış, adalet ve eşitliktir. Biz kimseye zulüm etmek istemiyoruz, kimsenin de bize zulmetmesini istemiyoruz...” dedi.

HÜDA PAR'lı Ramanlı: Bu üç adım atılırsa Kürt sorunu kalmaz

Rûdaw’a konuşan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Batman Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı, seçim çalışmaları ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 “Biz ittifak istedik AK Parti kabul etmedi”

Seçime kendi imkanları ile hazırlandıklarını kaydeden Ramanlı, Mayıs 2023’teki gibi AK Parti ile ittifak yapmak istediklerini, ancak karşı tarafın kendilerine sunulan talepleri kabul etmediği için bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.

Serkan Ramanlı, “Milletvekili seçimlerinde ittifak yapmamızı AK Parti teklif etti. Bunda biz de, AK Parti ve Cumhurbaşkanı da fayda gördü, halkımız da fayda görecek. Bu defa biz gidip belediye seçimleri için ittifak teklifinde bulunduk. Gayemiz bazı ilçelerde veya ilde belediyeyi alarak HÜDA PAR olarak halka hizmet edebilir miyiz, belediyeyi yönetebilir miyiz diye kendimizi tecrübe etmekti. Ama maalesef AK Parti heyeti hiç bir yerde bize belediye başkanlığı veremeyeceğini, tüm Türkiye’de 8 meclis üyeliğini kabul edeceklerini bildirdi. Bu bize yaramaz diye kendi adımızla seçime girdik” dedi.

Ramanlı ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine aday çıkarmadıklarını hatırlattı.

“DEM Parti kimlik diyor AK Parti hizmet, biz ise ikisini”

Belediye başkanı oldukları taktirde AK Parti ve DEM Parti’den farklı olarak Batman için ne tür hizmetler sunacakları yönündeki soruyu yanıtlayan Ramanlı, “2014’te bölgemizde ilk defa seçimlere katıldığımızda şunu dedik; DEM Parti (O zamanki ismi ile HDP) ‘biz kimlik ve anadil talebinde bulunacağız, kazanırsak bizden hizmet beklemeyin’ diyorlardı. Bu adetten bugüne kadar da kimseye hizmet etmediler. AK Parti de onlara karşı ‘bize dil ve kimlik talebi ile gelmeyin, biz size hizmet getirelim’ diyordu. Biz bu ikisinin bir birine alternatif olmadığını, birlikte olabileceğini söyledik. Hem dilimizi ve kimliğimizi savunacağız, hem de hizmet edeceğiz dedik” yorumunu yaptı.

Ramanlı, Kürtçe ana dilinde eğitim için atanamayan Kürtçe öğretmenlere iş imkanı sağlayacaklarını ve kazandıkları taktirde belediyede her dilde hizmete olanak tanıyacaklarını sözlerine ekledi.

 “Kürtler barış, adalet ve eşitlik talep ediyor”

Batman ve ilçelerinde diğer partilerin seçim merkezlerini da ziyaret ettiğini belirten Ramanlı, “Tüm Kürtlerin talebi barış, adalet ve eşitliktir. Diğer partilerde bazıları bunu dile getiremiyor, kimisi ise bizim gibi açıkça söylüyor. Biz zulüm etmek istemiyoruz, kimsenin de bize zulmetmesini istemiyoruz. Bu yüzden bu defa HÜDA PAR diyoruz” dedi.

“DEM Parti ile ittifakınız olsun ister miydiniz?” sorusuna “Şu an mümkün değil” yanıtını veren Ramanlı, “Bunu değil de gerçekleşmesi mümkün olan şeyleri konuşalım. Herkes bizim gibi düşünmek ve inanmak zorunda değil ama biz kimse İslam’a karşı faaliyet yürütmesin diyoruz. Örf ve adetlerimize düşmanlık yapmasın. Bir talebi olduğunda ise silahı yöntem olarak kullanmasın, silahla arasına mesafe koysun diyoruz” yorumunu yaptı.

“Kürt meselesi dil, kimlik ve hizmet eşitsizliğidir”

Kürt meselesinin çözümü için üç adım sıralayan Serkan Ramanlı, şöyle konuştu:

“Kürt meselesi dil, kimlik ve hizmet eşitsizliğidir. Batıda hizmet var, Kürt illerinde yok, orada zenginlik var, burada yok. Bu üç konuda sorunlar çözülürse Kürt sorunu da kalmaz. Kürtler de Türkler gibi bu devletin kurucu unsurudur ve varlığı kabul edilmelidir diyoruz. Kürt kimliği anayasada yer almalı, dilimiz de resmi eğitim dili olmalıdır. Devlet bu konuda olumlu adımlar atmaz ise bu sorun devam eder. Ama şunu da söylüyoruz; bu sorunu çözmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan biz de dahil kimse ile muhatap olmak zorunda değil. Mesele ortada, çözümü de belli, sadece irade gerekiyor. Devlet bunu çözme iradesi gösterirse sorun çözülebilir. Devlet ve hükümetin muhatabı da Kürt halkının kendisidir.”

Kürt meselesi ile Filistin meselesinin bir birinden farklı olduğunu vurgulayan Ramanlı, “İslam alemi sorunlarını silah ve şiddet olmadan, müzakere ve diyalog ile çözmeli diyoruz. Ama bugün elimizde böyle bir imkan yok” dedi.

“(Türkiye ile Rojava arasında) Her iki tarafta güvenlik sağlanmalı”

Serkan Ramanlı, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonlarına ilişkin ise şunları kaydetti:

“Bir yandan Türkiye ‘onlar bizim güvenliğimize tehdit oluşturuyor, bu yüzden operasyon yapıyorum’ diyor diğer yandan oradaki insanlar ‘burası bizim atalarımızın toprakları, Türkiye devleti ne hakla buraya gelip operasyon yapıyor’ diyor. Biz de, her iki taraftan güvenliğin sağlanması gerektiğini söylüyoruz. Operasyonların da insanların köylerinden, şehirlerinden çıkmasına başkalarının gelip onların yerine yerleşmesine yol açmamalı.”

“CHP’nin ırkçı zihniyeti devam ediyor”

CHP'nin Afyon adayı Burcu Köksal’ın "Belediye başkanı olduğumda belediyeyi DEM ve HÜDA PAR ile yönetmeyeceğim" çeklindeki sözlerini yorumlayan Ramanlı, “Kürtlerin rengi ve partisi ne olursa olsun CHP’nin ırkçı zihniyeti devam ediyor. Bize tahammülleri yok” dedi.

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin iyi olmasını desteklediklerini kaydeden Ramanlı, Kürdistan Bölgesi’ndeki partilerle ilişkilerinin istedikleri düzeyde olmadığını ancak bunu ileri taşımak istediklerini belirtti.