Hükümete bir yıl daha sınır ötesi operasyon yetkisi

Hükümete bir yıl daha sınır ötesi operasyon yetkisi

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek kabul edildi.

Tezkere, Ak Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. HDP hayır oyu kullandı. Oylama, elektronik oylama yerine, el kaldırma yöntemiyle, işaret oyu ile yapıldı.

Hem bakanlar hem de milletvekillerinin oylamaya yoğun şekilde katıldılar.

Görüşmelerde hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin ve bölgenin güvenliğini tehdit edecek, küresel çatışmaları beraberinde getirecek yeni siyasi oluşumlara müsade edilmeyeceğini net ifadelerle dünyaya ilan etti. Bölgedeki dengelerin hassas ve kırılgan olduğunu, bir tuğlanın dahi yerinden çekilmesinin tüm dengeleri bozacağını ve küresel ölçekli çatışmaları beraberinde getireceğini kaydeden Canikli, “Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır. Türkiye bu tehdidi ortadan kaldırmak için uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır” dedi. Tüm dünyanın Türkiye’nin blöf yapmadığını bildiğini vurgulayan Canikli, referandumun iptal edilmesi çağrısını yineleyerek IKBY yönetimine “Tüm araçlar, yöntemler masadadır. Gerekli tüm tedbirler alınmakta ve alınacaktır. Bu araç ve tedbirlerin kullanılması konusunda en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır” mesajı verdi.