İçişleri Bakanı: Irak Hükümetinin kampları kapatma kararı gözden geçirilecek

Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi ve Birleşmiş Milletlerden (BM) oluşan ortak bir komite, Kürdistan Bölgesi'ndeki mülteci kamplarının kapatılması kararını gözden geçirecek.

İçişleri Bakanı: Irak Hükümetinin kampları kapatma kararı gözden geçirilecek

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, bugün (8 Temmuz 2024) basına yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve halkının son 10 yılda mali, ekonomik ve güvenlik sorunlarına rağmen, BM ve uluslararası toplumun diğer kuruluşlarıyla iş birliği içinde mültecilere karşı tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini belirtti.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığının kampları kapatma kararının Kürdistan Bölgesi Hükümetine, BM'ye ve mültecilere danışılmadan alınmasının, kamplarda yaşayan mülteciler arasında endişe yarattığını kaydeden Bakan Ahmed, “En kötüsü de geri dönüş için zemin hazırlanmadan, hizmet, huzur ve güven ortamı oluşturulmadan karar alınmıştır.” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, kamplarda yaşayan mültecilerin bölgelerine gururla ve gönüllü olarak geri dönmelerini desteklediği yönünde Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin ofisine resmi yazı gönderdiğini belirten Bakan Ahmed, Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi ve BM'den oluşan ortak bir komitenin, Kürdistan Bölgesi'ndeki mülteci kamplarının kapatılması kararını gözden geçireceğini söyledi.

Ahmed, komitenin kurulması kararının, mektubun Irak Başbakanı Sudani’nin ofisine gönderilmesinin ardından verildiğini aktardı.

İçişleri Bakanı, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, mültecilerin kendi bölgelerine gönüllü geri dönüşleri sorununa en iyi çözümü bulmak amacıyla komitenin bir an önce çalışmalarına başlaması için her türlü kolaylığı sağlayacağını ifade etti. /K24