MİT ve TSK'den Kürdistan Bölgesi'nde Osman Köse operasyonu

Türk diplomat Osman Köse’nin 17 Temmuz’da uğradığı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından MİT ve TSK tarafından gerçekleştirilen ortak operasyonlarda, suikastın planlayıcılarının etkisiz hale getirildiği iddia edildi.

MİT ve TSK'den Kürdistan Bölgesi'nde Osman Köse operasyonu

Türk diplomat Osman Köse’nin 17 Temmuz’da uğradığı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından MİT ve TSK tarafından gerçekleştirilen ortak operasyonlarda, suikastın planlayıcılarının etkisiz hale getirildiği iddia edildi.

TRT Haber'de yer alan habere göre, Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'deki bir restorana 17 Temmuz günü düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli diplomat Osman Köse öldürüldü.

Saldırı sonrasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harekete geçtiğini dile getirilen haberde saldırıyı gerçekleştirenlerin kısa sürede Erbil güvenlik güçleri tarafından yakalanması üzerine MİT'in, saldırıyı planlayanların peşine düştüği ileri sürüldü.

Saldırının hemen ardından planlayıcıların yerini tespit etmek için harekete geçen MİT üyelerinin, yerel istihbarat kaynaklarıyla bir araya geldiği ve o kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında planlayıcıların yerini tespit ederek takibe aldığı ileri sürülen haberde, ilk operasyonun 18 Temmuz’da Duhok kırsalındaki bir yol üzerinde gerçekleştirildiği dile getirildi.

Mit Operasyonu Duhok

Duhok'taki ilk operasyondan 6 gün sonra, Kürdistan Bölgesi'nin kuzeyindeki Batifa kırsalında gerçekleştirilen operasyonda ise saldırının diğer planlayıcılarının hedef alındığı ileri sürüldü.

Mit Operasyonu Batifa

Kim, kaç kişi, nasıl sorularının cevapsız bırakıldığı bir senaryo

Yerel asayiş birimlerinden edinilen bilgiye göre, suikastla direkt bağlantıları tespit edilen 45 kişinin gözaltına alındığı dile getirilen haberin servis edilen araç görüntülerinde hiç kimsenin bulunmaması, etkisiz hale getirildiği iddia edilen planlayıcılarla ilgili en ufak bir bilginin verilmemesi bahse konu olayların bir senaryo olduğu şüphesi doğurdu.

TRT Haber tarafından servis edilen haberlerle ilgili resmi ve gayrı resmi hiç bir kaynaktan bu olaylar henüz doğrulanmış değil.

Bahoz Erdal: Osman Köse Mit elemanıydı

 

PKK’ye yakın bir televizyon kanalına konuşan Bahoz Erdal, Osman Köse’ye yönelik silahlı saldırıya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Saldırıdan sonra gerçeği öğrenmek için açıklama yapmadıklarını belirten Erdal, Osman Köse’nin diplomat olmadığını MİT bünyesinde PKK’nin üst düzey yöneticilerine karşı operasyonları yönetmekle görevli olduğunu savundu.

Köse’nin KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Garib’in öldürüldüğü operasyonu da koordine ettiğini ileri süren Erdal, “Bu eylem daha çok yurtsever ve örgüte gönül vermiş gençlerin işine benziyor” dedi.

Erdal, “Bu saldırının PKK tarafından yapıldığı söyleniyor?” şeklindeki soruya, “PKK daha profesyonel eylemler yapar. Süleymaniye’de 2 MİT üyesinin yakalanmasına yönelik operasyon PKK gerillalarının özel operasyonuydu. Bu eylemin amatör yönleri var. Ama kim yapmışsa yapsın kutluyoruz, ellerine sağlık” diye konuştu.