Ezdiler, Ruhani Liderini seçti

Ezdiler, Ruhani Liderini seçti

Hazim Tehsîn Beg babası Mîr Tehsîn’in yerine Dünya ve Kürdistan Ezdi Ruhani Lideri seçildi

Ezdî miri vekili Şêrzad Farûq Beg, vefat eden Dünya ve Kürdistan  Ezdi Ruhani lideri Mîr Tehsîn Beg’in yerine oğlu Hazim Tehsîn Beg’in seçildiğini söyledi.  

Şêrzad Farûq Beg yeni Ezdi liderin 27 Temmuz’da düzenlenecek dini törende resmi olarak görevine başlıyacağını sözlerine ekledi.   

Şêrzad Farûq Beg ayrıca yeni Mir’in vekilliğine Herman Mîrza Beg ve  Kamîran Xeyrî Beg’in seçildiğini kaydetti.  

Dünya ve Kürdistan Ezdi Ruhani Lideri Mîr Tehsîn Beg buyıl 28 Ocak’ta Almanya’da hayatını kaybetmişti.  Ezdi lider Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ve Ezdilerin düzenlediği resmi ve dini törenle Kürdistan’da toprağa verilmişti.

1933’te dünyaya gelen Mîr Tehsin Beg, babasının 1944 yılında vefatından sonra Ezdilerin Mir’i oldu.

Mîr Tehsin Beg, Eylül Devrimi’ne destek verdiği gerekçesiyle 1959 yılında Irak’ın güneyindeki Amara ve Divane bölgelerine sürgün edildi. Bağdat’ta ‘mecburi iskan’a tabi tutuldu. Ardından Eylül Devrimi’nin lideri Mele Mistefa Barzani (Ölümsüz Barzani) tarafından Irak hükümetinin Mir Tahsin Beg’e yönelik kararları geçersiz kılındı.

2004’teki suikast girişiminden sağ kurtulan Mîr Tehsin Bey, Ezdi inancına sahip toplum içinde ve uluslararası çapta en güçlü Ezdi lider konumundaydı.

Ezdilerde Mirlik, İslam Halifesi veya Vatikan’daki Papa gibi bir statüye sahip.

Ezdi Yüksek Manevi Konseyi’nin başkanlığını yapan Mîr Tehsin Beg, Ezdi Kürtlerin yaşadıkları sorunları her defasında kamuoyuna duyurmakla biliniyordu.

Basnews