İfadesini Kürtçe verdiği için gözaltına alındı

Rojhılat’ın Sine kentinde İran güvenlik güçleri Umêd Muşirpenayi isimli Kürt dili öğretmenini gözaltına aldı.

İfadesini Kürtçe verdiği için gözaltına alındı

Nujin Kültür Meclisi ise yaptığı açıklamada Kürt dili öğtretmenin İran istihbiratının sorularına Kürtçe yanıt verdiği için gözaltına alındığını kaydetti.

İran İthalatı (istihbarat) Kürt dil öğretmeni ve Nujin Kültür Derneği üyesi  Umêd Muşirpenayi’yi Sine kentinde gözaltına aldı.  

Nujin Kültür Meclisi’nin açıklamasına göre Perşembe günü (dün) Sine istihbarat merkezine ifadeye çağrılan Umêd Muşirpenayi güvenlik güçlerinin sorduğu sorulara farsça değil Kürtçe cevap verdiği için gözaltına alındı.

Nujin Kültür Meclisi, gözaltına alınan üyelerinden haber alınamadığını ve akıbetinin bilinmediğini duyurdu.

5 ay önce  Azad Abbasi, Sirwe Rahmanipur, Waran Muhammednejad, İdris Minberi, Seywan İbrahim, Soma Purmuhammedi,  Sirwe Purmuhammedi isimli Nujin Kültür Meclisi üyesi 7 kişi İran istihbaratı tarafından gözlatına alınmış daha sonra çıkarıldıkları mahkemede kefaletle serbest bırakılmıştı.

2010 yılında kurulan Nujin Kültür Derneği ve Meclisi Kürt dili ve kültürüne ilişkin dil kursundan kültür faaliyetlerine birçok etkinlik düzenleyen bir oluşum.

Sine merkezli örgütlenen Nujin Kültür Derneği ve Meclisi’nin üyesi  2 yıl önce tutuklanan ve hakkında 5 yıl hapis cezası verilen Zara Mohammedi geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmıştı.