İlham Ahmed: Rojavalı Kürtler, PKK’nin tekelinde değil

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ahmed, Suriye ve Rojava’da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İlham Ahmed: Rojavalı Kürtler, PKK’nin tekelinde değil

MSD Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ahmed, “Biz yeni bir Suriye’den yanayız. Suriye’nin katı merkeziyetçiliğe geri dönüşüne karşıyız. Biz değişimi destekleiyor ve Suriyelilerin tüm haklarını elde etmesini istiyoruz” dedi. Ahmed, ayrıca “Suriyeli Kürtlerle ilgili kararları biz kendimiz alıyoruz. PKK, Suriyeli Kürtlerle ilgili kararlara tekel koymadı” ifadesini kullandı.

Ürdün merkezli Kudüs Siyasi Araştırmalar Merkezi’nin Zoom üzerinden yaptığı ve pek çok siyasetçi, gazeteci ve araştırmacının katıldığı “Kürt Sorunu ve Suriye’nin Geleceği” adlı oturuma katılan Ahmed, bölgesel gelişmelerler birlikte Kürtlerin Şam ile ilişkileri, mevcut durumda Suriye’de Kürt sorunu ve uluslararası büyük güçlerle kurulan ilişkilere dair görüş bildirdi.

“İnsanlık suçu”

Türkiye’nin kontrolü altında bulunan bölgelere ilişkin konuşan Ahmed, “Türkiye’nin Efrin, Serkaniye ve Gire Sıpi’de yaptıkları insanlık suçudur. Suriye kültürü Türkleştirilirken demografik değişim yapılıyor” ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya ile görüşmelerine devam ettiklerini kaydeden Ahmed, “Türkiye’nin tehditlerini ciddiye alıyoruz. Türkiye’nin 2019 anlaşmasına uyması için ABD ve Rusya ile diyalogumuza devam ediyoruz. Sınırlarda güçlerinin bulunması için Suriye ve Rusya ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Ahmed ayrıca Suriye’de Kürt sorunun anayasal çerçeve içinde çözülmesi gerektiğini aktardı.

“Suriye’de merkeziyetçiliğe karşıyız”

DSG Basın Birimi'nin de yer verdiği haberde Suriye'de merkeziyetçiliği kabul etmeyeceklerini bildiren Ahmed, şunları ifade etti:

“Pek çok Suriyeli bize şunu soruyor: Suriye rejiminden mi devrimden mi yanasınız? Biz kendimizi devrimin liderlerinden biri olarak tanımlıyoruz ama mekanizma ve vizyonda değişiklikler olabilir.

Biz yeni bir Suriye’den yanayız. Suriye’nin katı merkeziyetçiliğe geri dönüşüne karşıyız. Biz değişimi destekleiyor ve Suriyelilerin tüm haklarını elde etmesini istiyoruz.

“Özerk Yönetim derken ayrılığı kastetmiyoruz”

Ademi merkeziyetçilik ve Özerk Yönetim derken biz referandum ya da ayrılığı kastetmiyoruz. Kürdistan Bölgesi’ne de benzemiyoruz. Irak’ta durum çok daha farklı, toplumsal bölünme söz konusu.

Biz Suriyeliyiz. Şayet bir uzlaşıya varamazsak Irak toplumundan daha farklı bir konumda olmayız. Ülkemizin geleceği ile ilgili olarak tüm Suriye taraftlarıyla bir araya gelmeye hazırız.

Kürt sorunu, aynı zamanda Suriye sorunudur. Ben kendim de Suriyeli bir Kürt’üm.”

“Suriyeli Kürtler, PKK’nin tekelinde değil”

Ahmed konuşmasının devamında “Suriyeli Kürtlerle ilgili kararları biz kendimiz alıyoruz. PKK, Suriyeli Kürtlerle ilgili kararlara tekel koymadı” ifadesini kullandı.

Ahmed, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"PKK lideri Abdullah Öcalan Suriyeli, Arap, Süryani pek çok kişiyle burada görüşmeler yaptı ve Suriye’de faaliyet gösterdi. Suriye’deki Kürt hareketi de etkilendi. Öte yandan PKK’ye katılmış çok fazla Suriyeli Kürt bulunuyor. PKK ile ilişkimiz sadece entelektüel bazda kaldı.

PKK’nin Suriyeli Kürtler ile Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) iradesinin üzerinde kontrolü söz konusu değil.

Bu suçlama, Türkiye’nin kamuoyu oluşturmak ve bölgedeki planlarını uygulamak için ortaya koyduğu bir argüman.”