İlham Ahmed’den Esad'la uzlaşı mesajı: 'ABD’nin çözüm sürecinde rolü önemli'
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin yönetim organı olan Suriye Demokratik Konseyi'nin Yürütme Komitesi'nin Başkanı İlham Ahmed 27 Eylül’de Washington Institute’un düzenlediği online bir toplantıya katıldı ve Suriye’nin geleceğine ilişkin görüşlerini anlattı.
Artı Gerçek'te yer alan habere göre, Ahmed’in konuşması şöyle:
"Suriye Demokratik Konseyi (MSD), ülke içinde iç diyaloğu ve nihayetinde ülkenin çeşitliliğine saygı duyan ve ekonomik kalkınmayı destekleyen siyasi ve kültürel ademi merkeziyetçiliği savunarak, çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm arıyor.
Ortağımız Amerika Birleşik Devletleri'nin devam eden desteği bu misyon için çok önemlidir. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, güvensizlik, yoksulluk, dış müdahale ve terör gibi çok sayıda engelle karşı karşıya.
Ayrıca, Cenevre barış süreci ve anayasal süreç durmuştur. ABD, despotizm, vekalet çatışmaları ve terörden arınmış daha istikrarlı bir Suriye arayışında bu sorunları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Suriye Lirası’nın değer kaybetmesi, ablukalar, kapalı sınır geçişleri, zayıf doğal kaynak altyapısı ve Esad rejimiyle gergin ilişkiler gibi sorunlar ülke içinde özellikle endişe vericidir. Rejim çözüm girişimlerini reddetti ve ademi merkeziyetçiliği kabul etme konusunda isteksizliğini koruyor. Hatta Suriyeli Kürtleri sadece kimliklerine dayanarak tutukladı. Bununla birlikte, Rojava Yönetimi rejimle bir çözüme ulaşmaya açıktır.
Bir başka zorluk da, Irak'ın Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Kürt gruplar arasındaki siyasi iç çekişmedir. Nihayetinde, bu hizipler bir Kürt davası oluşturuyor ve iç sorunları diyalog yoluyla çözülmeli.
Yine de Kürt anlaşmazlıklarının yaklaşmakta olan Rojava seçimlerini geciktirmesine izin verilmemelidir, çünkü bu Arapları, Süryanileri ve kuzeydoğu Suriye'de yaşayan diğerlerini oy kullanma şanslarından mahrum bırakacaktır.
Yeniden dirilen bir İslam Devleti, kuzeydoğu Suriye ve dünyanın geri kalanı için başka bir tehdit oluşturuyor. Yerel yoksulluk, kuşkusuz grubun üye bulma çabalarına yardımcı olacaktır. Aynı şekilde, köktendinci ideolojiler IŞİD savaşçılarının tutulduğu hapishanelerde ve ailelerinin tutulduğu kamplarda gelişiyor.
Rojava Yönetimi, bu yerleri düzgün bir şekilde güvence altına alacak altyapıdan yoksundur ve uluslararası toplum, doğum yoluyla kamp nüfusu artsa bile bu bireyleri ülkelerine geri gönderme konusunda isteksizdir. İlgili devletler, özellikle Irak, Rojava üzerindeki yükü hafifletmek için vatandaşlarını ülkelerine geri gönderme ve yeniden bütünleştirme çabalarını yoğunlaştırmalı.
Bir diğer önemli konu da Suriye'deki Türk düşmanlığıdır. Türkiye şu anda ülkenin çeşitli bölgelerini işgal ediyor, Afrin ve Tel Abyad sakinlerini yerinden ediyor ve “terörle mücadele” kisvesi altında Kürtlere karşı hareket ediyor. Suriye'de insansız hava aracı kullanımı ile Rusya ve ABD ile yapılan ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) kayıplarına yol açtı.
Yine de Rojava Yönetimi Türkiye'ye karşı bir düşmanlık beslemiyor, komşu ülkelerle barışı sağlamak için, belki de ABD gözetiminde Ankara ile diyaloga girmeye istekli. Bu tür görüşmeler, Türkiye'nin Suriye topraklarını işgalini ele almalı ve yerinden edilmiş kişilerin halihazırda işgal altındaki bölgelerdeki evlerine dönmelerine izin verilmelidir. Ankara, ırkçı politikalara ve seçilmiş yetkililerinin hapsedilmesine maruz kalan Türkiyeli Kürtlerle de diyalog kurmalı.
Buna bağlı olarak Ankara'nın terör örgütü olarak gördüğü PKK’nin Rojava Yönetimi’nde bir temsili bulunmamaktadır. Rojava Yönetimi, Şengal, Kerkük, Erbil ve başka yerlerdeki terörle mücadele çabalarından dolayı PKK'ye minnettar olsa da, Rojava’da PKK üyeleri yer almıyor.
Rusya, İran ve İsrail'in Suriye ihtilafına katılımı da ele alınmalıdır. MSD, Esad rejimiyle gelecekteki olası görüşmelerin garantörü olarak hizmet etmesi için Rusya'dan talepte bulundu ve Moskova ilgilendiğini ifade etti.
Daha fazla aktör, rejimle bir anlaşmaya varılabilirse dış müdahalenin azalabileceğini kabul ederek, savaşı sona erdirmeye kendilerini adamalıdır. Sonuç olarak, Suriye diyaloğu bir iç mesele olmalı ve ülke, bölgesel ve küresel güçler arasında vekalet çatışması için bir arena olarak kullanılmamalıdır.
Son olarak, Rojava Yönetimi ABD desteğinin devamını memnuniyetle karşılamaktadır. Afganistan'daki durumla popüler karşılaştırmalara rağmen, Biden yönetimi yakın gelecekte kuzeydoğu Suriye'den çekilmeyeceğinin sinyallerini verdi.
Washington, askeri desteğin ve olası bir arabuluculuk rolünün ötesinde, altyapı ve sivil terörle mücadele girişimleri alanlarında da katkıda bulunmaya devam ediyor. Ayrıca, bölgesel ekonominin güçlendirilmesine yardımcı olmak için kuzeydoğu Suriye'yi yaptırımlardan muaf tutmalıdır. Genel olarak, Amerika ile ortaklığı büyük saygıyla sürdürüyor ve daha fazla ABD desteğini bekliyoruz."