İngiltere Başbakanı Liz Truss görevinden istifa etti

Altı hafta önce Muhafazakar Parti genel başkanlığını kazanarak İngiltere'nin başbakanı olan Liz Truss, istifasını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Liz Truss görevinden istifa etti

 İngiltere Başbakanı, Liz Truss görevinden istifa ettiğini açıkladı. "Halefim seçilene kadar görevde kalacağım" diyen Truss, istifa kararını Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamayla duyurdu. Muhafazakar Parti liderliği için seçimlerin önümüzdeki hafta gerçekleştirileceği belirtildi.

Truss, altı hafta önce Muhafazakar Parti genel başkanlığını kazanarak ülkenin Boris Johnson'dan sonraki başbakanı olmuştu. 5 Eylül'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçilen ve 6 Eylül'de de başbakan olarak atanan Truss, İngiltere tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakanı oldu.

Altı hafta önce göreve gelen Liz Truss'ın açıkladığı ekonomi paketleri itibarının sarsılmasına neden oldu. İngiliz Sterlini rekor düzeyde değer kaybederken Truss'ın kabinesinde istifalar görüldü. Vergi paketleri açıklandığında sterlin, ABD Doları karşısında 1,0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak, Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden almış, yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti.

Liz Truss, ciddi piyasa oynaklığına neden olan "hatalar" için özür dilemiş; ancak, Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.

İçişleri Bakanı Suella Braverman da dün istifa etmiş ve istifa mektubunda Truss'ı eleştirmişti.