İngiltere, Emin İsa’nın ölümüyle ilgili soruşturma çağrısında bulundu

İngiltere, Rojava’da Asayiş güçleri tarafından gözaltında tutulurken işkence sonucu hayatını kaybettiği öne sürülen Emin İsa Emin’in ölümüyle ilgili şeffaf soruşturma istedi.

İngiltere, Emin İsa’nın ölümüyle ilgili soruşturma çağrısında bulundu

İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Jonathan Hargreaves, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, olayı endişeyle izlediklerini ve ilgili şeffaf ve etkin bir soruşturma beklediklerini kaydetti.

Hargreaves tweetinde “Amin Issa al-Ali'nin kuzeydoğu Suriye'de yerel yetkililerin gözetimindeyken öldürüldüğüne dair haberler endişe verici. Koşullara ilişkin tam ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Haseki kentinde 22 Mayıs 2021 tarihinde Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Asayiş güçleri tarafından gözaltına alınan 2 çocuk babası Emin İsa Emin (35) 28 Haziran 2021 tarihinde, hapishanedeyken hayatını kaybetti. Ailesi, Emin’in işkence sonucu öldürüldüğünü savundu.

Ailesinin, Emin’e ait olduğunu belirttiği ve işkence edilmiş şekilde çekilen fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşması infial ve tartışmaya yol açtı.

Fotoğraflarda Emin’in dişlerinin kırıldığı, yüzü ve gözlerinin morardığı, bedeninde ise yanık izleri olduğu görülüyor.

Özerk Ynetim suçlamaları reddetti
 
Ancak Özerk Yönetim Adalet ve Islah İşleri Ofisi ise, yaptığı yazılı açıklaöada Emin İsa’nın ölümü ile ilgili suçlamaları reddetti.
 
Emin’in 22 Mayıs 2021 tarihinde “yasalar çerçevesinde tutuklandığı” ifade edilen açıklamada, 28 Haziran 2021 tarihinde de vefat ettiği bildirilen açıklamada, “Emin İsa’nın vefatının incelenmesi için cenazesi Şehit Sariya Hastanesine kaldırıldı. Burada tıbbi ve adli işlemler yapıldı. Emin İsa’nın eskiden beri sağlık problemleri vardı. Bu konuda ailesinin görevlilere reçetesi çerçevesinde verdiği ilaçlar kendisine teslim edilmişti. Yapılan inceleme sonucunda Emin İsa’nın cenazesinde herhangi bir işkence izine rastlanmadı. Doktorlar Emin İsa’nın Beyin Kanaması sonucu bazı damarlarının tıkanması üzerine yaşamını yitirdiğini belirtti. Emin İsa’nın ailesi çağrılıp konu hakkında bilgilendirildi. Aileye olaya ilişkin şüphelerinin olması halinde kendi seçtikleri 5 doktorun cenazeyi inceleyebileceği söylendi. Ancak aile bu teklifi yerine getirmedi. Cenazeyi direk götürüp toprağa verdi” denildi.
 
Açıklamada, “Uluslararası ahlaki ölçülere sığmayan fotoğraflar paylaşıldı. Bu fotoğraflar Emin İsa’ya ait değildi. Photosp programında hazırlanmıştı. Doktorların hazırladığı raporlar her türlü iddiayı reddediyor. Bu tür iddiaları ortaya atanlar Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi karalamak istiyor. Bunlar provokasyon çıkarmak isteyen kişilerdir" ifadeleri kullanıldı.
(Rudaw)