İngiltere: Husilere karşı doğrudan eyleme geçmekten çekinmeyeceğiz

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, İngiltere ve ABD'nin Yemen'deki Husilere uyarıda bulunmak üzere ortak bir bildiri hazırladığı yönündeki haberler üzerine açıklamada bulundu. The Telegraph Gazetesi'nde yayımlanan yazısında Bakan, hükümetin daha fazla saldırıyı önlemek için 'doğrudan eyleme geçmekten çekinmeyeceğini' söyledi.

İngiltere: Husilere karşı doğrudan eyleme geçmekten çekinmeyeceğiz

Yemen’deki Husiler'in Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları tepki almaya devam ediyor. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, The Telegraph Gazetesi'nde yayımlanan yazısında bu konuyu ele aldı.

The Guardian'da yer alan habere göre, İngiltere ve ABD'nin Yemen'deki Husilere uyarıda bulunmak üzere ortak bir bildiri hazırladığı yönündeki haberler üzerine Bakan Shapps, İngiltere'nin "Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik tehditleri caydırmak için daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğini" söyledi.

Bakan yazısında, "Husiler hiçbir yanlış anlaşılmaya maruz kalmamalı: Biz kötü niyetli aktörleri hukuka aykırı el koyma ve saldırılardan sorumlu tutmaya kararlıyız" ifadesini kullandı.

Ticari gemiler yolu uzatıyor

İngiliz Kraliyet Donanması'na bağlı HMS Diamond'ın aralıkta Kızıldeniz'de ticari gemileri hedef aldığından şüphelenilen insansız hava aracını füzeyle vurarak imha ettiğini hatırlatan Shapps, geminin uluslararası çabaları desteklemek üzere Kızıldeniz'e gönderildiğini savundu.

Kızıldeniz'deki durumun son derece ciddi olduğunu ve binlerce mil uzakta olmasına rağmen İngiltere'deki herkesi etkilediğini ileri süren Savunma Bakanı Shapps, bazı ticari denizcilik şirketlerinin dünya çapında mal taşımak için Kızıldeniz rotasını kullanmaktan vazgeçmeye zorlandığını belirtti.

Bakan Shapps, aralarında İngiliz enerji şirketi British Petroleum (BP) ve Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk'in de bulunduğu 12 uluslararası şirketin Kızıldeniz'den geçişi askıya almak zorunda kaldığına değindi. Shapps, ayrıca konteyner gemilerinin yanı sıra petrol ve kimyasal tankerlerin de Avrupa'ya ve başka yerlere ulaşmak için Afrika'da 8 bin kilometrelik dolambaçlı yolu kat etmek zorunda kaldığına işaret etti.