Bayraktar: Şırnak, Türkiye'nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da günlük petrol üretiminin 30 bin varile ulaştığını belirterek, “2024 yılı sonuna geldiğimizde, 100 bin varil üretim hedefine ulaştığımızda açık ara Türkiye'nin bir numaralı petrol şehri olacak" dedi.

Bayraktar: Şırnak, Türkiye'nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek

Gabar Dağı’nda petrol çıkarılan bölgeyi ziyaret eden Alparslan Bayraktar, Şırnak'ta cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfinin yapıldığını söyledi.

Buradaki petrol üretiminin 30 bin varile ulaştığını beliren Bayraktar, "Önümüzdeki 3 ayda Şırnak, Türkiye'nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek. 2024 yılı sonuna geldiğimizde, 100 bin varil üretim hedefine ulaştığımızda da açık ara Türkiye'nin bir numaralı petrol şehri olacak" diye konuştu.

Bayraktar, "Sadece petrol değil, burada madenler, jeotermal kaynaklar, güneş santralleri, rüzgar santralleri olacak. Dolayısıyla adeta enerji üssü haline gelmiş bir Şırnak hedefliyoruz. Bunun en önemli projelerinden biri Gabar'daki petrol” dedi.

Gabar’daki sahalarda 30 kuyu açtıklarını, 23 kuyudan şu anda üretim yapıldığını belirten Bayraktar, “Günlük yaklaşık 30 bin varillik bir üretim var. Hedefimiz, bu üretimi 2024 sonunda 100 bin varile çıkarmak. Bu sayede, sadece bu bölgeden Türkiye'nin günlük ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamış olacağız” diye konuştu.

Bölgede istihdam imkanlarının da artacağına dikkati çeken Bayraktar, şu anda 1200 kişiye istihdam sağladıklarını, 2024 yılının sonuna kadar 100 kuyuya çıkıldığında bu rakamın 5 bine çıkacağını söyledi.

Bayraktar, Hakkari, Van ve Siirt gibi illerde de petrol arama çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, “Van'da kış koşulları nedeniyle başlayamadık ama ilk çeyrekte orada da başlamayı hedefliyoruz. Lokasyonumuzu tespit ettik” dedi.