Kürtçe stand up zirveye demir attı

Biletinial uygulamasının paylaştığı verilere göre Türkiye’de ilk kez bir Kürtçe stand up gösterisi en çok izlenenler arasına girdi.

Kürtçe stand up zirveye demir attı

Kürt tiyatro oyuncusu Erdal Kaya, tek kişilik stand up gösterisi ‘Vik û Vala’ (Bomboş) ile 29 Mart - 24 Aralık tarihleri arasında Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Van, Urfa, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Mersin ve Adana’da 54 kez sahne aldı. Kaya çıktığı turnede, 9 aylık süre içerisinde 15 bin 218 kişi tarafından izlendi.

Biletinial uygulaması tarafından açıklanan verilere göre, bu kentlerde 15 bin 218 kişi Erdal Kaya’yı izlemek için bilet aldı.

Turneye devam eden Erdal Kaya, Siirt, Diyarbakır, Eskişehir, Ankara, Mardin ve Antep’te sahne alacak.

Kürtçe Stand Up 21 yıl önce başladı

Türkiye’de ilk Kürtçe stand up gösterisinin 2002 yılında Murat Badgi tarafından başlandığı biliniyor. Murat Batgi’nin ardından yeni isimler çıksa da Kürtçe stand up, Kürtçe üzerinde devam eden baskı, yasaklama ve salon bulmaktan kaynaklı zorluklar nedeniyle geniş kitlelere ulaşılamadı.

21 yıl sonra oynadığı internet dizileri, tiyatro oyunlarının ardından stand up gösterilerine başlayan Erdal Kaya, büyük ilgi görüyor.

'Nereye gitsek kapalı gişe oynuyoruz'

Kürtçe stand up'a yönelik artan ilgiyi değerlendiren Erdal Kaya, "Nereye gitsek kapalı gişe oynuyoruz. Büyük bir ilgi var. İzleyiciler çok beğeniyor. Birbirlerine anlatıyorlar. 21 yıl sonra Bursa’ya gittik. İlk başlarda endişelerimiz vardı. Ancak Bursa'da büyük bir ilgi ile karşılaştık. Gittiğimiz illerle ilgili tiyatrocu arkadaşlar bize soruyorlar. Bu onlar için de bir örnek oluyor. Onlar da Bursa gibi kentlere gidecekler. Gittiğimiz kentlerle ilgili fikir alışverişi yapıyoruz" dedi.

'Kürtçe bir gösterinin ilk defa bu kadar çok izlendiğini söylüyorlar'

"Kürt tiyatrosuna yönelik yoğun ilgi karşısında organizatörler de şaşırıyor. Kürtçe bir gösterinin ilk defa bu kadar çok izlendiğini söylüyorlar" diyen Erdal kaya, "İlk başladığımızda sahne bulmaktan zorlanıyorduk. Altı ay boyunca salon beklediğimiz yerler oldu. Özel salon sahipleri de geri adım atıyorlardı. Biletinial uygulaması da bizim oyunlarımızı sosyal medyada paylaşmıyordu. Ancak oluşan yoğun ilgi nedeniyle paylaşıyorlar. Yer sorunu yaşadığımız yerlerde arayıp yardımcı oluyorlar. Kürtçe stand up'ın bu kadar ilgi görmesi bizi sevindiriyor. Birçok genç Kürtçe stand up yapmak istediğini, bazılarının başladığını duyuyoruz. Bunlar bizi mutlu ediyor. Kürtçe oyunlara ilgi her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı.

 

 

Duvar-Ferhat Yaşar