İngiltere Parlamentosunda Ezidiler için özel toplantı

İngiltere Parlamentosu'nda Ezidi Kürtlerin katledilmesine ilişkin bir toplantı düzenlendi. Parlamenterler, İngiltere hükümetinin Ezidi Kürtlerin yaşadığı katliamı soykırım olarak tanıması gerektiği konusunda görüş birliğine vardılar.

İngiltere Parlamentosunda Ezidiler için özel toplantı

İskoç Ulusal Partisi Milletvekili Brendan Ohara, Ezidi Kürtlerin katledilmesiyle ilgili düzenlenen özel toplantıda yaptığı konuşmada, "Ezidilerin katledilmesi konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor" dedi.

Brendan Ohara, Ezidilere yönelik suçların soruşturulmasını "İngiliz hükümetinin ve diğer ülkelerin görevi" olarak niteledi ve "Suçların tekrarlanmaması için Ezidilerin öldürülmesinin soykırım olarak tanınması gerekir" dedi.

Milletvekili Ohara, "IŞİD 5 yaşındaki çocuklara karşı da suç işledi" dedi.

Milletvekilleri, İngiltere hükümetinin Ezidi Kürtlerin maruz kaldığı katliamı soykırım olarak tanıması, soykırımdan kurtulanların yaşamlarını iyileştirmek için adımlar atması ve failleri cezalandırması gerektiği konularında uzlaştı.

Ne olmuştu?

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini işgal etmişti. IŞİD binlerce Ezidi Kürt’ü öldürmüş, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırmıştı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığınmıştı.

Kürdistan Hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu  yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çalışmalarına devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan ‘Ezidileri Kurtarma Ofisi’ kurulmuştu.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Belçika ve Hollanda, katliamı 'Soykırım' olarak tanıdı

Avrupa ülkeleri nezdinde Şengal katliamın soykırım olarak tanınması için girişimler devam ediyor.

6 Temmuz 2021’de Hollanda parlamentosu, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği katliamı 'Soykırım' olarak tanıdı.

Belçika Parlamentosu da 15 Temmuz 2021’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamları soykırım olarak tanıdı.