İngiltere: Sevkıyatın Türkiye Ucunda Sorunlar Var

İngiltere: Sevkıyatın Türkiye Ucunda Sorunlar Var

İngiltere, Türkiye'den dün gönderilmesi beklenen ama ertelenen 84 tonluk koruyucu malzeme sevkiyatını konuşuyor. Sevkiyatın 'Türkiye ucunda sorunlar olduğunu' açıklayan İngiltere Kültür Bakanı Oliver Dowden, 'uçağın bugün hareket etmesini ancak umabileceklerini' söyledi.

Korona virüsü salgınında zirve noktasına yaklaşan ve sağlık sisteminde büyük sorunlar yaşayan İngiltere’de gözler, Türkiye’den dün gönderilmesi beklenen ama geciken 84 tonluk koruyucu malzeme sevkiyatına çevrildi. Yetkililer, ülkedeki sağlık çalışanlarına gönderilecek malzemelerin bugün yola çıkabileceğini açıklarken, Kültür Bakanı Oliver Dowden gecikmenin Türkiye’den kaynaklandığını söyledi.

‘BUGÜN GELECEK’ DEDİ, SONRA GERİ ADIM ATTI

Dowden BBC’ye demecinde, kesin konuşmak istemediğini ama malzemeyi taşıyan uçağın bugün öğleden sonra yola çıkmasını beklediklerini söyleyip şu ifadeleri kullandı: “[Sevkiyatın] Türkiye ucunda sorunlar vardı. Yeni vaatlerde bulunmak istemiyorum ama gelen bilgilerden uçağın bu öğleden sonra kalkacağını ve malzemenin geleceğini anlıyorum.”

Dowden, daha sonraki bir açıklamasında ise Türkiye’den malzemenin bugün geleceğine dair sözlerindeki kesinlikten geri adım atarak, ‘hükümetin sevkiyatı taşıyan uçağın bugün hareket etmesini ancak umabileceğini’ söyledi.

‘NİHAİ ONAY BEKLİYORUZ’

BBC’ye konuşan İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de, sevkiyatın mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi için çabaların sürdüğünü söyledi, “Bugün gönderilmesini umuyoruz ama işlemler sürüyor. Nihai onay süreci için bekliyoruz” dedi.

İngiltere’de hükümetin sağlık çalışanlarına yeterli koruyucu malzeme sağlayamadığı, bunları zamanında temin edemediği ve mevcut malzemenin de tükenmek üzere olduğu eleştirileri giderek yoğunlaşıyor.

‘DAHA DİKKATLİ OLMALIYIZ’

İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin malzeme temininden sorumlu bölümün başkanı Chris Hopson, koruyucu malzemenin bugün geleceği konusunda hükümetten gelen açıklamalardan sonra, pek umutlu olmadığını söyledi. BBC’ye konuşan Hopson, “Bir saat öncesine kadar malzemenin bugün geleceğine dair görece düşük bir beklenti vardı. Bugün gelecekse muhtemelen çok geç gelecek. Bu bize tek tek sevkiyatlara odaklanma konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Hopson, son haftalarda yaşanan hayal kırıklıklarının, malzeme gerçekten gelene ve kutular açılıp kontrol edilene kadar sağlık çalışanlarına koruyucu malzeme sağlandığından emin olunamayacağını gösterdiğini söyledi