Kürt sol partilerden tüm Kürdistani güçlere diyalog çağrısı

Kürt sol partilerden tüm Kürdistani güçlere diyalog çağrısı

Sol Kürdistani Konferansı”nı oluşturan yedi Kürt partiden yapılan ortak açıklamda, “Güney Kürdistan’a yönelik Türkiye’nin saldırılarını, İran’ın provakasyonlarını kınıyoruz” denildi. Sol partiler ayrıca Kürdistani güçlere de sorunlarını diyalog yolu ile çözme çağrısında bulundu.  

Kürdistan Komünist Partisi (KKP),  Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Rojava Kürdistan Komünist Partisi, Güney Kürdistan Komünist Partisi (Şui), Kürdistan Emekçiler Partisi (Zehmetkeşan), Kürdistan Demokratik Halk Hareketi ve Rojhılat Emekçiler Topluluğu (Zehmetkeş) partilerinin oluşturduğu “Sol Kürdistani Konferansı” platformu, Kürdistan’da yaşayan gelişmelere ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Koronavirüsü salgını nedeniyle insanlığın büyük bir sağlık krizi ile yüzyüze kaldığı, hergün binlerce kişinin bu salgın nedeniyle hayatını kaybettiği ve bu nedenle Birleşmiş Milletler’in tüm tünyaya “tehdit dilini bir tarafa bırakma” çağrısında bulunduğu bir dönemde Türkiye ve İran’ın Kürdistan’a yönelik siyasetine dikkat çekilen açıklamada, “Her iki devlet de Güney ve Rojava Kürdistanı’nda Kürtler arasında çelişki ve çekişmeleri derinleştirmek istiyor” denildi.

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik “saldırılarının” devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Savaş uçakları ile sınır bölgelerini ve Mahmur Kampı’nı bombalamaktadır. Bu saldırılar nedeniyle birçok kişi şehit düşmüş veya yaralanmıştır. Aynı şekilde işgalci İran rejimi de bölgedeki huzuru bozmak için her gün insan haklarını ihlal ediyor, Kürt vatandaşları idam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Kürdistani taraflar arasında medya üzerinde yaşanan çekişmeye de değinilen açıklamada, “Önü alınmadığı taktirde büyük tehlikelere yol açabilecek bu gelişmeler işgalci ülkelere de halkımızın meşru hak ve kazanımlarına müdahale fırsatı sunmaktadır” uyarısı yapıldı.

Kürt Sol partilerin ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Biz Kürdistani sol ve komünist partiler olarak, Güney Kürdistan’a yönelik Türkiye’nin saldırılarını ve İran’ın provakasyonlarını kınıyoruz. Kürdistanı işgal eden devletlerin kirli plan ve siyasetlerine karşı şimdi ve gelecekte de ortak bir stratejiye ihtiyacımız vardır. Bu şekilde Kürdistan’daki siyasi kararlar dış müdahalelerden bağımsız olur. Kürdistan’ın dört parçasında da hizbi çelişkilerin özgürlük hareketinin temel gündeminin önüne geçmesine izin verilmemelidir.”  

Kürt sol partiler ayrıca tüm Kürdistani güçlere sorunlarını diyalog yoluyla çözme ve Kürt halkını bu sıkıntılı durumdan kurtarmak için tüm güçlerini seferber etme çağrısında bulundu.