Irak Başbakanı Sudani'den Kor Mor saldırısına ilişkin talimat

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kor Mor doğalgaz sahasına yönelik roketli saldırıyla ilgili bir soruşturma komitesi kurulmasını ve 48 saat içinde olayın aydınlatılması talimatı verdi.

Irak Başbakanı Sudani'den Kor Mor saldırısına ilişkin talimat

Irak Ortak Harekat Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada “Irak hükümetinin ülkenin altyapısını geliştirmeye, vatandaşlara insan onuruna yakışır bir yaşam sağlamaya ve ulusal ekonomiyi korumaya çalıştığı bir dönemde, kaos yaratmak isteyen bir grup Süleymaniye Vilayeti'nin güneyindeki Kor Mor gaz sahasını hedef aldı."

Açıklamaya göre roketlerle bombalanan doğalgaz sahasında bir sıvı depolama tankı hasar gördü ve çıkan yangın nedeniyle üretimin geçici durdurulduğu, kısa süre içerisinde yangının kontrol altına alındığı belirtildi.

Irak Silahlı Kuvvetleri Komutanı ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin olayın aydınlatılmasına yönelik talimat verdiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu vahşi saldırı sonucunda Silahlı Kuvvetler Komutanı (Sudani), olayın bütün yönleriyle açığa çıkarılması amacıyla 48 saat içinde tamamlanacak bir soruşturma talimatı verdi. Ayrıca, Irak'ın Kürdistan Bölgesi ve diğer illerindeki enerji projelerini tehdit eden bu suç eylemlerini gerçekleştiren taraflar hakkında caydırıcı hukuki tedbirlerin alınacağını da vurguladı. Genellikle bu tür kasıtlı sabotaj eylemleri, Irak halkının ekonomisini hedef almaya yöneliktir ve kasıtlı sabotaj eylemleridir. Bu gruplar hak ettikleri cezayı alacaklardır.”

Ne olmuştu?

 Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesindeki Kor Mor doğalgaz sahası dün gece roketlerin hedefi oldu.

Doğalgaz sahasına yapılan saldırı sonucu bir yakıt deposunda yangın çıkmış, saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

Kor Mor ve Çemçemal’de doğalgaz üretimi yapan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli enerji şirketi Dana Gas, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada saldırı sonrası sahada üretimin geçici olarak durduğunu duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, saldırının insansız hava aracı ile gerçekleştiği belirtilerek herhangi bir can kaybının olmadığı bildirildi.

Öte yandan Elektrik Bakanlığı da yaptığı açıklamada elektrik santrallerine gaz akışının durdurulduğunu ve bunun sonucunda 2800 megawatlık bir kaybın söz konusu olduğunu kaydetti.

Kor Mor doğalgaz sahası

Kor Mor doğalgaz sahası Süleymaniye ilinin Çamçemal ilçesine bağlı Kadir Karam ilçesinde yer alıyor.

Kürdistan Bölgesi'ndeki Kor Mor sahası petrol ürünlerini arama, geliştirme, üretme, pazarlama ve satış yapmak üzere 2007 yılında kuruldu. Tesiste Ekim 2008'de gaz üretimi başlamıştı.

Kor Mor doğalgaz sahasına 2022 ve 2023 yıllarında da defalarca hedef alınmıştı.