Fransa Kor Mor'a yapılan saldırıyı kınadı

Fransa'nın Irak Büyükelçiliği, Kor Mor doğalgaz sahasına yapılan saldırıya ilişkin kınama mesajı yayımlayarak, sivil altyapılara yönelik saldırının Irak'ın ve Kürdistan Bölgesi'nin istikrarına zarar vereceği vurgusu yapıldı.

Fransa Kor Mor'a yapılan saldırıyı kınadı

Fransa'nın Irak Büyükelçiliği, dün gece Kor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırıya ilişkin kınama mesajı yayımladı.

Açıklamada, "Fransa'nın Irak Büyükelçiliği, dün gece Kor Mor gaz sahasına düzenlenen, büyük bir yangına neden olan ve elektrik üretimini durduran saldırıyı şiddetle kınıyor" denildi.

Irak'ın ve Kürdistan Bölgesi'nin yanında olduklarının güvencesini veren Fransa Büyükelçiliği, saldırının istikrara yönelik açık bir ihlal olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında, “Tüm Iraklıların yararına olan sivil altyapıya yönelik bu saldırı Irak'ın istikrarına, özellikle de Kürdistan Bölgesi'nin istikrarına yönelik yapılmış ihlallerin devamdır. Gerginliği tırmandıracak söz konusu saldırılar kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.  

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinden Kadır Karam bölgesinde yer alan Kor Mor doğalgaz sahasına yönelik dün akşam 22:45 sularında İHA’larla saldırı düzenledi. Üst düzey bir yetkiliden alınan bilgiye göre, tesiste yangın çıktı ve bir süre elektrikler kesildi.

Elektrik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İşçilerin ve sahanın güvenliği için tüm enerji santrallerine gaz temini durduruldu. Saldırı 2.800 megavattan fazla elektrik kesintisine neden oldu” denildi.

Öte yandan Çemçemal sahalarından gaz üreten Dana Gas, 2024 Cuma günü (26 Ocak 2024) yaptığı açıklamada, "Yangını kontrol altına almak amacıyla üretim sürecini tamamen durdurdular. Yakın gelecekte üretime yeniden başlanacak” ifadelerine yer verildi.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani de saldırıyla ilgili bir soruşturma komitesi kurulması ve sonuçlarının 48 saat içinde verilmesi talimatı vermişti.