Rusya: ABD, Suriye yönetiminin Kürt meselesini çözmesini istemiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, ABD’nin askerlerini Irak’tan çektiğinde, Suriye’den de çıkacağını öne sürerek, ABD’nin Şam yönetimi ile Rojava Özerk Yönetimi arasındaki müzakerelere engel olduğunu iddia etti. Lavrentyev Kürtlerin Bağdat ve Şam yönetimleri ile anlaşma yoluna gitmeleri gerektiğini ifade etti.

Rusya: ABD, Suriye yönetiminin Kürt meselesini çözmesini istemiyor

Suriye konulu 21’inci  Astana görüşmeleri Kazakistan’ın başkentinde gerçekleştirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Rûdaw'ın sorularını yanıtladı.

Lavrentyev, Kürtlerin Suriye Hükümeti ile yakınlaşmaları halinde diyalog sürecini destekleyeceklerini söyledi.

ABD’nin Suriye’deki varlığının ‘Yasadışı’ olduğunu öne süren Lavrentyev, Suriye’deki kargaşanın ana sebebinin Amerika Birleşik Devletleri’nin varlığı olduğunu söyledi.

"ABD Kürtlerle Suriye Yönetimi arasındaki diyaloğu engelledi"

ABD’nin Rojava Özerk Yönetimi ile Şam yönetimi arasındaki müzakerelerin önünde de engel teşkil ettiğini belirten Lavrentyev, “Ne yazık ki Kürt özerkliği iddiasıyla yeni anayasaya göre kendilerine Kuzey ve Doğu Suriye'nin Demokratik Özerkliği olarak adlandıran ABD'ye itaat etmesi bu yönetim, durumu daha da karmaşıklaştırdı. Bu durum Kürt ve Suriyeli temsilciler arasındaki diyaloğu engelledi” dedi.

Aleksandr Lavrentyev, “ABD, Suriye'de organize bir şekilde kaldığı sürece, mevcut siyasi gerçeklikte kabul edilemez olan, Suriye Arap Cumhuriyeti'ne federal bir yapı dayatmak için gücünü aktif olarak kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

Önceki dönem ABD Başkanı Donald Trump 2019’da askeri güçlerini Suriye'den çekme kararı almıştı.

"Kürtler taahhütleri yerine getirmeye hazırdı"

Lavrentyev, şunları söyledi:

"Suriye ordusu güçlerinin Fırat'ın doğusuna konuşlandırılması, Suriye ordusunun Demokratik Suriye Güçleri'ne katılması gibi anlaşmaların tamamını ve daha birçok sözü yerine getirmeye hazırdılar.

Bu konuları hayata geçirme konusundaki istekliliklerini gösterdiler. Donald Trump'ın Amerikan güçlerinin Suriye'de kaldığını açıklamasının ardından Kürtlerin durumu bir anda değişti ve daha önce taahhüt ettikleri yükümlükleri yerine getirmekten vazgeçtiler.”

Kürtler ile Suriye arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade eden Lavrentyev, "Kürtler ile Suriye arasındaki müzakereleri destekliyoruz, ancak ne yazık ki müzakereler iyi gitmiyor, bunun nedeni ne Suriye hükümeti ne de Kürtlerin. Her iki taraf müzakereye hazır. Amerikalılar kalıcı bir çözümün olmasını istemiyor ve Suriye’nin bu konuda kendi bildiği yoldan ilerlemesini istemiyorlar. Biz söz konusu mesele ile bu yönüyle yaklaşacağız” dedi.

"ABD, Irak'tan çekildiğinde Suriye'den de çekilecek"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, ABD’nin askerlerini Irak’tan çektiğinde, Suriye’den de çıkacağını öne sürerek, "Irak topraklarını kullanamadan Suriye’de lojistiği desteklemek ve askeri birlikleri bulundurmak imkânsız olacak" dedi.

Lavrentyev, ABD’nin Orta Doğu’daki faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Irak’tan çıkmaya hazır olduğunu bildirdiğine dikkati çeken Lavrentyev, bu konuda Iraklı meslektaşların kendilerine bilgi verdiğini aktardı.

Lavrentyev, bunun ne sürede gerçekleşeceğinin belirsiz olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Şimdilik bu konu lafta kalıyor, çünkü Amerikalıların, bunu mümkün olan her şekilde erteleyeceklerini düşünüyorum. Çünkü onlar şu anda buna hazır değiller. Onlar, zayıflığını göstereceklerini, Afganistan’ın ışığında da bunun kötü gözükeceğini düşünüyorlar. Irak’tan çekildikten sonra Suriye’den askerleri çekilecek. Çünkü Irak topraklarını kullanamadan Suriye’de lojistiği desteklemek ve askeri birlikleri bulundurmak imkânsız olacak."

Lavrentyev, ABD’nin Suriye’deki silahlı muhalif güçlere, Rus askerlerine azami zarar verme hedefini koyduğunu ve bu güçlere silah, insansız hava araçları (İHA) sevkiyatı yaptığını kaydetti.