Almanya’da Türkiye başkonsolosluğu önünde ‘Efrin katliamı’ protestosu

Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu önünde, Kürtler 4 Efrinlinin öldürülmesine karşı protesto gerçekleştirildi. Göstericiler, Efrin’den silahlı grupların çıkarılmasını istedi.

Almanya’da Türkiye başkonsolosluğu önünde ‘Efrin katliamı’ protestosu
Foto: Rudaw

Efrin’in Cindires ilçesinde 20 Mart günü, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Ahrar El Şarkiye adlı grubun üyeleri, Newroz ateşi yaktıkları gerekçesi tartıştıkları Ferhan (Ferheddin) Osman (43), İsmail Osman (38), Muhammed (Nazmi) Osman (42) isimli kardeşler ile İsmail Osman’ın oğlu Muhammed İsmail’i (18) katletmişti.

Saldırı nedeniyle Efrin'de ulusal yas ilan edilirken, birçok merkezde ve Cindires ilçesinde Kürdistan bayrağı ile protestolar düzenlendi.

Almanya’da da Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu önünde, Kürtler 4 Efrinlinin öldürülmesine karşı eylem gerçekleştirdi.

Eylemi organize edenler bağımsız olduklarını, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) kendilerine destek verdiğini belirtti.

“Sesimizi dünyaya ulaştırmaya çalıştık”

Rûdaw mikrofonuna konuşan eylemcilerden Hesen Mecid, şunları söyledi:

“Sesimizi şehitlerin ailesine, Cindires ve Efrin’e ulaştırmaya çalıştık. Sesimizi dünyaya ulaştırmaya çalıştık.

Bugün Türkiye’nin başkonsolosluğu önündeyiz, ENKS’nin çatısı altındaki partilerle birlikte. Bağımsızız biz, ENKS’nin Avrupa’daki temsilcileri bizimle iletişime geçti.”

Eylemcilerin esas olarak taleplerinin silahlı grupların Efrin’den çekilmeleri, sivil halka ve yerli Kürtlere karşı ihlallere son verilmesi olduğu duyuruldu.

Efrinli Xalida Osman, “Efrin’deki zulüm ve baskı her gün sürüyor ve kabul edilemez. Gençlerimiz öldürülüyor, tutuklanıyor. Hapishanelerde de zulüm var” dedi.

Efrinli Zehfet Henan ise “Almanya ve Avrupa hükümetlerinden istediğimiz özgür olmamız. Allah bizleri Kürt olarak yarattı. Herkes ‘neden özgürlük diyorsunuz’ diye baskı uyguluyor. Özgürlük gidip milleti sebepsiz yere öldürmek midir” ifadelerini kullandı.

Rêber Eli ise “Bugün buradayız, sesimizi Almanya hükümetine, Avrupa Birliği’ne ve tüm dünyaya ulaştırmak istiyoruz. Bu güçleri durdurması, şiddet uygulayan silahlı çeteleri Efrin’den çıkartması için Türkiye’ye baskı yapmalarını istiyoruz” dedi.

Saldırıyı Kürdistan liderleri kınamıştı

Katliamın ardından Türkiye destekli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), 3 kişinin tutuklandığını açıklamıştı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakan Mesrur Barzani ve Başkan Mesud Barzani’nin ofisi de ayrı açıklamalarla saldırıyı kınamıştı.

Barzani Yardım Vakfı Başkanı Musa Ahmed de Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükten sonra Rûdaw’a, “Çavuşoğlu, 4 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı gerçekleştiren kişilerin adilce yargılanması konusunda bize söz verdi” açıklamasını yaptı.