Irak hükümeti, Kerkük'ün Kürt köyünde askeri üs kurmak istiyor

Irak hükümeti, Kerkük'ün Topzawa köyünde askeri üs ve yerleşim birimleri inşa etmek istiyor ancak bu durum, topraklarını işgal etme girişimini kabul etmeyeceklerini söyleyen köylüler arasında protestolara neden oldu. Köylüler, “Bu bölgelerde alınan kararların yüzde 90'ı Kürtler ve Türkmenler aleyhinedir" diyor.

Irak hükümeti, Kerkük'ün Kürt köyünde askeri üs kurmak istiyor

Topzawa köyü sakinleri, Baas rejimi sırasında Kürtlerin işkence gördüğü köylerindeki askeri üs ile ilgili acı hatıralara sahip.

Baas rejimi döneminde askeri kampta vatandaşların uğradığı işkencelere tanık olan bir köylü, hükümetin aldığı kararın iptal edilmemesi halinde yeniden işkence görebileceklerini söylüyor.

Rudaw'a konuşan söz konusu vatandaş, "Yeni bir Enfal, başka bir yıkım ve felaketle karşı karşıyayız. Ne yazık ki Saddam'ın ortadan kaybolmasının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, onun kararları hâlâ geçerli ve Kürtlerin canı pahasına uygulanıyor” dedi.

Irak hükümeti, 1975 tarihli bir Baas kararnamesine dayanarak, Topzawa köyündeki Kürt çiftçilerin topraklarını bir kez daha ele geçirmek ve burayı subay ve askerler için bir askeri üs ve yerleşim birimi  haline getirmek istiyor.

Topzawa köyünde öğretmen olan Merwan Abdülemir, "Kararlar her gün değişiyor, ancak ne Irak Parlamentosu ne de hükümet, Baasçıların kararlarını onlardan kurtulabilmemiz için bozmak için ciddi bir çalışma yapmadı” dedi.

Topzawa köyünün bir sakini olan Aras Muhammed de; "Baas rejiminin artık orada olmadığı sık sık söylenir. Bu doğru değil çünkü Baas rejimi hala orada ve kararları her gün uygulanıyor. Bir kuyu kazdığımda hemen üzerime geliyor ve izin vermiyorlar” diye konuştu.

Sakinlerinin Kürt olduğu Topzawa köyü güney Kerkük'te yer alıyor ve bölgedeki tarım arazilerinin asıl sahipleri bu Kürt köylüler. Ancak Irak ordusu köyü terk etmeleri için onlara baskı yapıyor.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi, Kerkük'teki Kürt ve Türkmen çiftçilerin sorunlarını yakından takip ediyor.  

Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Divanı Başkanı Fehmi Burhan, "Kararların yüzde 90'ı bu bölgelerdeki Kürt ve Türkmenlerin aleyhine ve belli bir milletin çıkarına olduğu için bu kararlar uygulanırsa çok tehlikeli olur” dedi.

Irak hükümeti, Topzawa, Tarkalan ve Gümetleri köylerindeki Kürt ve Türkmen çiftçilerin yaklaşık 12.000 dönümlük arazisini onlardan almak istiyor.