Irak Cumhurbaşkanlığından Süleymaniye saldırısı açıklaması: Türkiye özür dilemeli

Irak Cumhurbaşkanlığı, Süleymaniye saldırısına ilişkin olarak “Türkiye saldırısının hiçbir gerekçesi olamaz, Türkiye özür dilemeli” açıklamasını yaptı.

Irak Cumhurbaşkanlığından Süleymaniye saldırısı açıklaması: Türkiye özür dilemeli

Irak Cumhurbaşkanlığı, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında dün düzenlenen hava saldırısına ilişkin, “Sonuncusu Süleymaniye Havaalanı’nın bombalanması olmak üzere Kürdistan Bölgesi'nde tekrarlanan Türkiye askeri hareketliliği” başlıklı bir açıklama yayımladı.

“Saldırıyı kınıyoruz”

Saldırının kınandığı açıklamada, “Irak'a ve onun egemenliğine yönelik bu bariz saldırıları kınamakla birlikte, Türkiye kuvvetlerinin Irak topraklarında muhalif güçlerin varlığını bahane ederek sivilleri öldürmeye devam etmesine izin vermenin hiçbir yasal gerekçesi olmadığını yineliyoruz” ifadelerine yer verildi.

"Sert bir tutumumuz olacaktır"

Türkiye’ye “resmi özür” çağrısı yapılan Irak Cumhurbaşkanlığı açıklamasında şunlara yer verildi:

“Türkiye Hükümeti’ni sorumluluk almaya, bu eylemler için resmi bir özür dilemeye, bu saldırıları durdurmaya ve ilgili taraflarla diyalog kanalları açarak kendi iç sorunlarını çözmeye çağırıyoruz. Bu saldırıların tekrarı durumunda ise gelecekte de tekrarlanmaması için sert bir tutumumuz olacaktır.”

Ne olmuştu?

Dün, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında bir hava saldırısı düzenlenmiş ve saldırının hedefinin DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani olduğu iddia edilmişti.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ise söz konusu iddiaları yalanlamıştı.

ABD’den açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Joe Buccino, hedef alınan konvoyda ABD askerlerinin de olduğunu açıkladı.

Mazlum Kobani’den açıklama

“Süleymaniye Havalimanı'nın Türkiye tarafından hedef alınmasını şiddetle kınıyoruz” diyen Mazlum Kobani, “Bu ihlaller Irak ve Suriye'de devam etmekte ve bölgeye yönelik ciddi boyutları bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.