Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin: 'Bizim olmayan bir savaşın içine çekiliyoruz'

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İran destekli güçlerle ABD arasındaki karşılıklı saldırıların Irak'ı da çatışmaya sürükleyebileceğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin: 'Bizim olmayan bir savaşın içine çekiliyoruz'

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, BBC'ye verdiği söyleşide, son dönemde İran ve ABD arasındaki gerginliğin had safhada olduğunu belirterek "Umarım her iki taraf da saldırıları durdurur. Sorunlarını Irak topraklarında çözemezler. Biz çok büyük bir bedel ödedik" dedi.

Bakan, bugün yayımlanan söyleşisinde ülkede IŞİD'in tekrar güçlenmesini önleme amacıyla 2014'ten beri görev yapan 2 bin 500 ABD askeri olduğunu ve bunların çekilmesi için Washington'la görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

"Iraklıların çoğu yabancı güçleri ülkede istemiyor" diyen Hüseyin, bunun hem ABD askerleri hem de İran destekli gruplar için geçerli olduğunu belirtti.

Hüseyin, Irak'ın artık bu konuda çok daha cesur bir tavır sergilediğini söyleyerek tüm yabancı güçlerin yürütülecek görüşmeler neticesinde ülkeden çekilmesini hedeflediklerini bildirdi.

74 yaşındaki bakan yönetimi tüm dış etkilerden kurtarmak istediklerini ifade ederek "Irak'la ilgili karar Bağdat'ta, buradaki Iraklılar tarafından alınmalı" dedi.

Tahran'ın bu mesajı aldığını savunan bakan, "Milisler burada kalmaya devam ederse, bu ülkeyi bizim savaşımız olmayan bir çatışmanın içine sürükleyecekler" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Gazze savaşının genişlemesiyle İran destekli milislerle ABD arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Ürdün'de Suriye ve Irak sınırına yakın noktadaki Kule 22 adlı Amerikan askeri karargahına 28 Ocak'ta düzenlenen saldırıda üç ABD askeri ölmüş, 40 kişi yaralanmıştı. Drone saldırısını Irak'ta İran destekli Şii milis yapıların yer aldığı "Irak'ta İslami Direniş" adlı grup üstlenmişti. Bu yapıda Ketaib Hizbullah (Irak Hizbullahı), Nuceba Hareketi ve Seyyid'ül Şuheda gibi milis gruplar var.

Pentagon'dan dün yapılan açıklamada, misilleme olarak Irak ve Suriye'deki Tahran destekli gruplara 2 Şubat'tan bu yana 85 hava saldırısı düzenlendiği ve en az 40 savaşçının öldürüldüğü duyurulmuştu.

Bu misillemelerde, Haşdi Şabi'ye bağlı Ketaib Hizbullah komutanlarından Ebu Bekir Saadi'nin Bağdat'ta 7 Şubat'ta düzenlenen saldırıda öldürüldüğü de bildirilmişti.