Irak Göç ve Göçmenler Bakanı: 100 Ezidi daha Şengal'e döndü
Irak Göç ve Göçmenler Bakanı, Duhok vileyetindeki 100 Ezidi sığınmacının daha şengal’e döndüğünü açıkladı. Bu yılın başından bu yana yaklaşık 800 Ezidi aile Şengal'e geri döndü.
Irak Göç ve Göçmenler Bakanı İvan Fayeq Cebro, Duhok'taki kamplarda yaşayan 100 Ezidi Kürt sığınmacının Şengal ilçesindeki kendi bölgelerine geri döndüğünü duyurdu.
Cebro “Geri dönüşleri, bakanlığın yerinden edilme sürecini sona erdirme planının bir parçası ve bu, Uluslararası Göç Örgütü'nün yardımıyla yapılacak” ifadelerini kullandı.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığına bağlı Duhok Göç ve Göçmenler Genel Müdürü Pir Deyan Pir Cafer, “Bu yılın başından bu yana 800 Ezidi aile, yaklaşık 4.000 kişi Şengal ve çevresindeki yerleşim bölgelerine geri döndü. Duhok ilindeki Bersıv-1 kampından dün 18 aile döndü ve son günlerde çok sayıda başka aile geri döndü” ifadelerini kullandı.
Duhok Göç ve Göçmenler Genel Müdürü, hala 26 bin Ezidi ailenin kamplarda, yaklaşık 37 bin ailenin ise kampların dışında, şehirlerde yaşadığınuı dile getirdi.
Duhok Vilayeti’nde 4’ü Rojavalı sığınmacıların kaldığı toplam 11 mülteci kampı bulunuyor. Kampların bir kısmında 2014 tarihinde IŞİD’in saldırı ve soykırımın ardından Kürdistan Bölgesi vileyetlerine göç eden Ezidi Kürtleri kalıyor.
Kürdistan Bölgesi genelinde 664 bin sığınmacı yaşıyor. Sığınmcaların 174 bini 25 ayrı kampta yaşarken, 490 sığınmacı ise kamların dışında kentlerde yaşıyor. Sığınmacıların büyük kısmı IŞİD saldırıları nedeniyle Rojava, Şengal, Irak ve Suriye’den göç eden sığınmacılardan oluşuyor. Göçmenler IŞİD tehdidinin büyük oranda son bulmasına rağmen ekonomik, hizmet ve güvenlik nedeniyle topraklarına dönemiyor.
Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması'na göre IŞİD saldırıların yıkılan yerleşim yerlerinin inşası, güvenliği ve hizmetleri sağlanarak göçmenlerin gönüllü şekilde evlerine dönmeleri için destek verilmesi gerekiyor.
Şengal Anlaşması
Bağdat merkezi hükümet ile Erbil arasında 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirileceği bildirilmişti.
Şengal içindeki güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecekti.
Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacaktı.
Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.