Irak hükümetinden ABD'nin saldırısına tepki

ABD’nin Irak’ın çeşitli bölgelerindeki Heşdi Şabi Güçleri'nin karargâhını hedef alan saldırılarına ilişkin açıklama yayımlayan Irak hükümeti, saldırıları “düşmanca bir eylem" olarak nitelendirerek kınadı.

Irak hükümetinden ABD'nin saldırısına tepki

Irak Başbakanlık Ofisi'nden ABD’nin Irak'ta Şii milislere yönelik gerçekleştirdiği operasyonlara ilişkin yapılan açıklamada, "Irak Silahlı Kuvvetlerini hedef alın bu saldırıları kınıyoruz" denildi.

Söz konusu saldırıları “düşmanca” olarak nitelendirilen açıklamada, “ABD’nin düzenlediği saldırılarda güvenlik güçlerine mensup bir personel yaşamını yitirirken bazılarının sivil vatandaşlarımız olduğu 18 kişi de yaralandı” ifadelerine yer verildi.

Irak’ta yabancı ve diplomatik misyonlara yönelik yapılan saldırılara da değinilen açıklamada, “Hükümet, tüm güvenlik güçleri, tüm anayasal kurumları ve tüm yasal otoriteleri aracılığıyla, yabancı diplomatik misyonların merkezleri veya askeri danışmanlarını hedef alan taraflarla mücadele edecektir” denildi.

Saldırıların Irak devletinin egemenliğini etkileyen düşmanca eylemler olarak nitelendirilen açıklamada söz konusu saldırıların hiçbir koşulda ve hiçbir isim veya gerekçe adı altında yapılması kabul edilemez olduğu belirtildi.

ABD’nin gerçekleştirdiği saldırıların güvenlik ve istikrarın genişletilmesi gibi uzun vadeli ortak çıkarlara hizmet etmediğine dikkat çekilen açıklamada, iki ülke arasındaki ikili ilişkilere zarar verdiğini, ABD’nin Irak ile ilişkileri güçlendirme konusundaki beyanatlarına aykırı olduğu belirtildi.