Irak Hükümeti'nden Ezidi Kürtlere tazminat ödeme kararı

Irak hükümeti, IŞİD saldırılarında hayatını kaybeden Ezidi Kürtlerin yakınlarına tazminat ödeme kararı aldı. Şengal Kaymakamı Mehma Halil, “Mağdurlara maddi tazminat ödenecek” dedi.

Irak Hükümeti'nden Ezidi Kürtlere tazminat ödeme kararı

Irak hükümeti, tazminat ödemek amacıyla Şengal’de hayatını kaybeden ve kayıp Ezidi Kürtleri kayıt altına almaya başladı.

Rûdaw’a konuşan Mehma Halil, “Şengal Tazminat Kurulu’nun Irak Şehitler Kurumu’nu ziyaret etmesinden sonra IŞİD saldırılarında hayatını kaybedenler ve kayıpların yakınları ile iletişim kuruldu. Maddi tazminat ödenmesi için hayatını kaybedenler ve kayıplar kayıt altına alınmaya başlandı” dedi.

Kayıt işlemlerinin Koço köyünden başladığını belirten Halil, şu ana kadar bin ismin kayıt altına alındığını söyledi.

Halil, “Toplu mezarlardan çıkan ceset ve kemiklerin kimlik tespiti için DNA testi yapılacak” ifadelerini kullandı.

IŞİD Ağustos 2014’te Şengal ve köylerine saldırmış, 6 binden fazla Ezidi Kürt’ü kaçırmıştı. Örgüt mensupları ayrıca çoğunluğu erkek yüzlerce kişiyi de kurşuna dizmişti.

Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Vakıflar Bakanlığı’na bağlı Ezidi İşler Genel Müdürü Hayri Bozani, “3 Ağustos 2014 ile 29 Temmuz 2020’e kadar IŞİD tarafından kaçırılan toplam 6 bin 417 kişiden bin 530’u kurtarıldı. Şu ana kadar 2 bin 887 Ezidi Kürdü ya IŞİD’in elinde bulunuyor ya da akıbetiyle ilgili her hangi bir bilgi yok” demişti.

IŞİD, Irak’ın ikinci en büyük kenti olan Musul’u kontrol ettikten sonra 03 Ağustos 2014’te Şengal ilçesine saldırarak yüzlerce Ezidi’yi katletmiş, binlerce kadın ve çocuğu da kaçırmıştı. IŞİD saldırılarından kaçan 10 binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na sığınmıştı.

Ezidi Kürtler de 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen ağır bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırım Günü” olarak ilan etmişti.

Şengal’de şu ana kadar 85 toplu mezar bulundu. Koço’da toplu mezardan çıkarılan 104 kişiye ait ceset, otopsi işlemleri için daha önce Irak’ın başkenti Bağdat’ta gönderilmişti. DNA testinde cesetlerin Koço köylülerine ait olduğu tespit edilmişti.

Rudaw