Irak: Kürdistan petrolünün ihracatı için Türkiye ile anlaşma sağlandı

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, ülkesinin, ve yabancı petrol şirketleriyle üç gün içinde Kürdistan bölgesi'nden petrol sahalarından ham petrol üretimine yeniden başlamak için bir anlaşmaya varmayı beklediğini söyledi.

Irak: Kürdistan petrolünün ihracatı için Türkiye ile anlaşma sağlandı

Abdulgani, petrolü sevkiyatının yeniden başlamasını görüşmek üzere Erbil’e yaptığı ziyarette, Irak’ın, Türkiye-Irak boru hattı üzerinden, Kürdistan bölgesi’nden petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardığını da bildirdi.

Uluslararası Ticaret Odası bünyesindeki Tahkim Mahkemesi’nin Bağdat lehine karar vermesinin ardından Türkiye, 25 Mart’ta iki ülkeyi birbirine bağlayan boru hattı üzerinden Kürdistan bölgesinden günde 450 bin varil petrol akışını durdurmuştu.

Mahkeme, Ankara’nın, Kürdistan bölgesi’nin 2014-2018 yılları arasında yaptığı izinsiz ihracat nedeniyle Bağdat’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti.

Abdulgani ve üst düzey federal petrol yetkilileri, konuyu görüşmek üzere bugün Kürdistan Doğal Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri ve üst düzey enerji yetkilileriyle bir araya geldi.

Erbil’de gazetecilere açıklama yapan Abdulgani, şunları söyledi:

“Bu toplantının amacı, petrol üretimi ve ihracatının yeniden başlamasını kolaylaştıracak tüm sorunları çözmektir. İlk adım, bölge ve şirketlerle mevcut sözleşmelerinin Irak anayasasına uygun hale getirilmesi konusunda anlaşmaya varmaktır. Üç gün içinde bir anlaşmaya varabiliriz.”

Irak hükümetinden petrol yetkilileri, Türkiye’ye petrol akışının yeniden başlaması konusunu görüşmek üzere çarşamba günü Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) temsilcileriyle bir araya geldi.

APIKUR üyeleri arasında, Kürdistan bölgesindeki petrol ve gaz sözleşmelerinde doğrudan veya dolaylı çıkarı olan uluslararası petrol ve gaz şirketleri yer alıyor. 

Bu şirketlerin büyük bir kısmı, boru hattının kapanması nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kaldı.