Neçirvan Barzani: Tek renkli bir Irak başarıya ulaşamaz

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Iraklı tüm taraflar, sorunları çözmek için birlikte çalışmalı ve anlaşmazlıklarını bir kenara bırakmalıdır. En iyi çözüm, Irak’a özgü bir çözümdür, tek renkli bir Irak başarıya ulaşamaz” dedi.

Neçirvan Barzani: Tek renkli bir Irak başarıya ulaşamaz

Bedr Hareketi’nin kuruluşunun 42. yıl dönümü münasebetiyle Bağdat’ta bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, Bedr Hareketi’nin Irak’ta istikrarının korunmasında ve demokrasinin uygulanmasında önemli bir rol oynamasını temenni etti.

Önceki rejimlerin baskıcılığına değinen Barzani, Kürdistan Bölgesi ve Irak partileri arasındaki iş birliğinin halk nezdinde başarıya olan inancı artırdığına dikkat çekti.

Başkan Neçirvan Barzani, Şii lider Seyid Muhammed Bakır El-Hekim’e düzenlenen suikastı hatırlatarak El-Hekim’in Irak’taki siyasi tarafları birleştirmek için gösterdiği çabaya övgüde bulundu.

Yarının (9 Nisan) diktatörlüğün devrilmesinin 20. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Barzani, “Şimdi, birlikten kaynaklanan başarıları düşünmek için uygun bir zaman” dedi.

“Özgür seçimler demokrasinin ruhudur” diyen Barzani, “Hepimiz başarıya katkıda bulunduk ve katılım düzeyimize göre hatalarımızın ve eksikliklerimizin sorumluluğunu hepimiz üstleniyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ders almalıyız”

Ayrımcılığın yıkıcı etkisine değinen Barzani, “Biz Irak'ta, diktatörlüğün ve etnik ve dini ayrımcılığın ülke için her zaman bir savaş ve yıkım kaynağı olduğu gerçeğini her zaman aklımızda tutmalıyız. Bu nedenle de Irak'ta istikrar ve ilerlemenin tek yolu, tamamen federal ve eşit bir sisteme sahip olmaktır. Geçmişte yaşanan acı tecrübeler Irak halkına büyük zarar vermiştir. Irak’taki tüm oluşumların iyiliği için bu deneyimlerden ders almalıyız” şeklinde konuştu.

“Tek renkli bir Irak başarıya ulaşamaz”

Geride kalan 102 yıllık tarihin kendilerine açık bir şekilde birlik mesajı verdiğini belirten Neçirvan Barzani, “Şii, Sünni, Kürt, Hristiyan, Türkmen ve diğer toplulukların kendilerini ortak ve başarılı gördükleri bir Irak, istikrarlı ve başarılı bir Irak olacaktır. Çok renkli bir Irak başarıya ulaşır, tek renkli bir Irak başarıya ulaşamaz” ifadelerine yer verdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin hükümet programını gerçekleştirmek için ciddi bir şekilde çabaladığını kaydeden Barzani, “Biz Kürdistan Bölgesi olarak Başbakan’ın programına her şekilde destek vermeye devam edeceğiz, bunu tüm dost ve ortaklarımıza da söyledik” dedi.

Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihraç edilmeye başlanması için anlaşmaya varılmasını “büyük bir adım” olarak değerlendiren Kürdistan Bölgesi Başkanı, “En başından beri ‘En iyi çözüm, Irak’a özgü bir çözümdür’ diyoruz. Hepimiz bu çözüme yönelirsek tüm sorunları çözebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

"Ortaklığın ruhuna sahibiz"

“Irak’a özgü çözüm”ü tekrar vurgulayan Neçirvan Barzani, şunları kaydetti:

“Irak’a özgü çözüm, Irak'ın egemenliğini ve ilerlemesini güçlendirir. İnsanların yetkililere olan güvenini güçlendirir, Irak toplumları arasındaki güveni güçlendirir. Irak’a özgü çözümü hedefimiz yaparsak, mevcut istikrarımız ve gelecekteki başarımızı garanti altına alabiliriz. Irak’a özgü çözüm, ortaklık ve diyalog yoluyla başarıya ulaşacaktır çünkü biz bu ortaklığın ruhuna, yani Irak Anayasası’na sahibiz.”

"Çok tatsız olaylar ve felaketler yaşandı"

Başkan Barzani’nin büyük olayları ve felaketleri önlemek için tüm taraflara bir araya gelme ve Anayasa’ya dönüş çağrısında bulunduğuna dikkat çeken Neçirvan Barzani, “Maalesef bu yapılmadı, Irak'ta ve bölgede çok tatsız olaylar ve felaketler yaşandı. Bugün Irak'ta yeni ve umut verici bir durum ortaya çıktı. Artık tüm konularda diyalog zemini olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle temiz bir yürek, ulusal bir vizyon ve çözümle başlamak önemlidir” diye kaydetti.

İklim değişikliğinin Irak’taki olumsuz etkisine ve Irak’ın iklim değişikliğinden en çok etkilenen 5 ülkeden biri olduğuna değinen Barzani, “Çözüme ulaşmak için sorunları çözümsüz bırakmaktan vazgeçmeliyiz” diye belirtti.