Irak Ordusu cehennem silahını kullanıyor

Irak Ordusu cehennem silahını kullanıyor

KRDNews Haber Merkezi

IŞİD’e yönelik Musul’da devam etmekte olan savaşta Irak Ordu güçlerinin Fosfor Bombası kullandığına yönelik iddialar yalanlandı.

2016 yılının Ekim ayında Musul’u IŞİD’den temizlemek için başlatılan operasyon sona yaklaşırken operasyonlarda Fosfor Bombası kullanıldığı iddiaları Irak Ordu güçleri tarafından red edildi. Kameralara yansıyan görüntülerin Fosfor Bombası olmadığını belirten Irak Ordusu, basında yer alan haberlerin aksine söz konusu görüntülerin IŞİD’in keskin nişancılarının görüşlerini engellemeye yönelik atılan duman bombaları olduğunu belirtildi.

Musul’un sağ yakasındaki Jamhouri Hastanesi civarında duman bombası kullanıldığını belirten Irak Ordusu, Musul’dan kaçmaya çalışan sivillerin IŞİD’li keskin nişancılara hedef olmalarının önüne geçildiğini savundu. Irak Ordusunun Musul Operasyonunda güçlerinin Fosfor Bombası kullanmadığını iddia etmesine karşın; Musul Operasyonunun canlı olarak yayınlanmasının yasaklanması Irak Ordusunun Fosfor Bombası kullanılmadığı yönündeki savunmasını şüpheli hale getiriyor.

Fosfor Bombası ve Etkileri

Fosfor Bombası ilk olarak İkinci Dünya Savaşında Almanya’ya karşı kullanılmıştır. Yüksek yanıcılığı olan Fosfor elementinin içeriğinde bulunması nedeniyle Fosfor Bombası olarak anılmaktadır. İçerdiği maddeler yüzünden Kimyasal Silah olarak kabul edilip edilmemesi üzerine tartışmalar devam etmekte olan Fosfor Bombası, kullanıldıktan sonra kontrol edilememesi nedeniyle sivil ölümlerine yol açtığı için insan hakalrı savunucuları tarafından insanlık ayıbı olarak nitelendirilmektedir. Birçok ordunun envanterinde Fosfor Bombası bulunmasına ve kullanılmasına karşın, bu bombaların kullanıldığı sürekli olarak inkar edilmektedir.

Etkileri

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açmaktadır. Sonrasında insan vücudu içten dışa doğru yanmaktadır. Fosfor Bombasıyla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmemekteyse de, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürmektedir. Fosfor Bombası nedeniyle yaşamını yitirmiş kişilerin çekilen fotoğraflarında, kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz kurbanlar bulunduğunu ortaya koymuştur. Yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamamaktadır.