Irak parlamentosu, İran'ın hedef aldığı evin ‘Mossad üssü’ değil konut olduğunu açıkladı

İran Devrim Muhafızları’nın Erbil'de Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi’nin evine düzenlediği balistik füze saldırısını araştıran Irak parlamento heyeti, Tahran'ın, evin “Mossad üssü” olduğu yönündeki iddiasının aksine, evin bir konut binası olduğunu duyurdu.

Irak parlamentosu, İran'ın hedef aldığı evin ‘Mossad üssü’ değil konut olduğunu açıkladı

Komisyonda yer alan milletvekili Abbas el-Zamli, yıkılan evin enkazında yaptığı incelemeden sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Gördüğümüz bir ailenin yaşadığı evdi. İçinde insanların yaşadığını kanıtlayan ev eşyaları vardı" dedi. Abbas el-Zamli saldırıyı araştırmak üzere Erbil'e gelen Irak parlamento heyetine başkanlık ediyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü İran İslam Devrim Muhafızları, İran karşıtı grupların “casus karargahlarını” hedef aldıkları iddiasyla Erbil'e on balistik füze fırlattı. Saldırıda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi ve 11 aylık kızı, evde misafir olarak bulunan Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ve Filipinler vatandaşı bir işçi  hayatını kaybetti. Dizayi’nin saldırıda 5 füze ile yıkılan villası Tahran tarafından “Mossad üssü” olarak tanımlandı; bu iddia Kürt ve Iraklı yetkililer tarafından şiddetle reddedildi.

Zamli, Erbil ve Bağdat’ın koordinasyonunda yürütülen soruşturmanın  devam edeceğini ve Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ahmed’in saldırıyla ilgili Irak parlamentosunda konuşmak üzere davet edilebileceğini söyledi.

Saldırıdan iki gün önce toplantı yapıldı

İçişleri Bakanı Rêber Ahmed de Irak-İran güvenlik komitesinin saldırıdan iki gün önce Bağdat'ta toplandığını ve İran tarafının Erbil'de Mossad varlığı iddiasıyla ilgili herhangi bir kaygı dile getirmediğini söyledi.

Tahran ve Bağdat Mart ayında, Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki Rojhılatlı Kürt muhalif grupları silahsızlandırmayı ve sınır bölgelerini güvence altına almayı kabul ettiği bir sınır koruma anlaşması imzalamıştı.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araji, İran bombardımanının sonuçlarını değerlendirmek üzere geçen hafta Erbil'i ziyaret etmişti. Araji de hedef alınan bölgeyi inceledikten sonra Erbil'de Mossad üssünün varlığına ilişkin iddiaların "temelsiz" olduğu sonucuna varmıştı.