Irak Parlamentosu İran’ın saldırısına karşı harekete geçiyor

Irak Parlamentosu, Erbil’e yönelik saldırının ardından hükümete dışarıdan gelen saldırıları önlemek için "acilen" harekete geçme çağrısında bulundu. Öte yandan bir grup milletvekili de parlamentoyu acil oturuma çağırmak için imza topladı.

Irak Parlamentosu İran’ın saldırısına karşı harekete geçiyor

Irak hükümeti, İran Devrim Muhafızları'nın Erbil'e yönelik balistik füze saldırısını "düşmanca” nitelendirerek konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne bildirme kararı aldı.

Bağdat yönetimi Tahran’a karşı ilk defa böyle sert bir açıklama yaparken Irak Parlamento Başkanlığı da saldırıyı kınayarak "suç" olarak nitelendirdi ve hükümeti “bu tür ihlallerin komşu ülkeler tarafından tekrarlanmasını önlemek ve Irak'ın ulusal egemenliğini korumak için acilen harekete geçmeye” çağırdı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin talimatı ile Ulusal Güvenlik Müsteşarının başkanlığında oluşturulan inceleme komisyonu başkent Erbil’e gelerek çalışmalara başladı. Komisyonun hazırlayacağı dosyayı 48 saat içinde Başbakana sunması bekleniyor.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, bombalanan Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi’nin evinde incelemelerde bulunduktan sonra "Erbil’de Mossad karargahının hedef alındığı iddiaları asılsızdır” açıklamasını yaptı.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Milletvekili Amir Abdulcabbar, “Ortak bir tavır sahibi olmak istiyoruz. Nasıl ki ABD saldırdığında protesto ediliyor ve reddediliyorsa İran'ın Kürdistan Bölgesi'ni hedef alan saldırıları da aynı şekilde protesto edilmeli ve reddedilmeli. Burası bizim ülkemiz ve ülkemiz her şeyden önce gelir. Peki bir çocuğun günahı nedir ki bu şekilde öldürüldün? Neden o da Iraklı değil mi? Bu saldırılarda kadınlar da hedef alınıyor, evler, binalar yıkılıyor. Buna izin verilmemeli” diye konuştu.

Irak Parlamentosunda olağanüstü bir oturum düzenlenmesi ve bu saldırılara son verilmesi için ortak bir çağrı yapılması amacıyla 70 imza toplandı.

Rûdaw’a konuşan Milletvekili Sirwe Muhammed de, “Anayasaya ve Irak Parlamentosu iç tüzüğüne göre, 50'den fazla milletvekilinin imzası ise herhangi bir konuda parlamentonun olağanüstü toplanması talep edilebilir. Şimdi Kürdistan Bölgesi’ne yönelik sınır ihlallerinin görüşülmesi amacıyla olağanüstü toplantı için imza topladık. Irak sınırlarını koruyabilecek kadar güçlü değil, dolayısıyla bu sorunu çözmek ve sınırlarını koruyabilmek için birçok seçeneği var. Bu yollardan biri de uluslararası hukuka başvurmak” ifadelerini kullandı.

Irak hükümeti İran’ın saldırısını “Irak'ın egemenliği ve güvenliğine saldırı ve iyi komşuluk ilişkilerine karşı düşmanca gördüğünü” açıklamış ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet ederek kanuni yollara başvurulacağını bildirmişti.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları tarafından dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 11 balistik füze ile saldırı düzenledi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Peşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, evde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir çalışan yaşamını yitirdi, 16 kişi de yaralandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, “Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığını” öne sürdü.

Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti, İran’ın bu iddialarını yalanlayarak sert açıklamalar yaptı.

Başkan Mesud Barzani, “Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız. Artık sabrımızın bir sınırı var” sözleri ile sert bir şekilde saldırıyı kınadı.

Başbakan Mesrur Barzani de Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını “hiçbir nedeni olmayan namertçe bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “Bu dayanaksız saldırılar hiçbir şekilde cevapsız kalmamalı” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’ın Erbil'e yönelik saldırısını "Irak ile İran arasındaki güçlü ilişkiyi baltalayan saldırgan bir eylem" olarak nitelendirdi.

İran'ın saldırıları yurt dışında da büyük tepkiye yol açtı. ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Finlandiya ve Birleşmiş Milletler saldırıyı kınadı. /RUdaw