Irak, PKK’nin faaliyetlerini yasakladı: Karar ne anlama geliyor?

Türkiye ve Irak makamlarının dün Bağdat’ta gerçekleştirdikleri 2. Güvenlik Zirvesi'nden, PKK’nin Irak topraklarındaki varlığının sona erdirilmesini hedefleyen önemli sonuçlar çıktı.

Irak, PKK’nin faaliyetlerini yasakladı: Karar ne anlama geliyor?
Irak’ın PKK’yi “yasaklı bir örgüt” olarak tanıması ve Türkiye ile ortak önlemler konusunda uzlaşması Ankara tarafından olumlu gelişmeler olarak kaydedildi.
 
İki ülke, PKK konusundaki çalışmalarını, kurmaya karar verdikleri Ortak Daimi Komite aracılığıyla devam ettirecek.
 
PKK'yle ilgili kararı sonrası Irak'ın, örgütün ülke topraklarındaki varlığının sonlandırılması, her türlü faaliyetinin engellenmesi, finans ve propaganda amaçlı eylemlerinin önlenmesi gibi adımları atması gerekecek.
 
Ankara’nın amacı Bağdat’la ilişkileri stratejik çerçeveye oturtmak ve PKK sorununu ortak önlemlerle çözmek. Ancak bunun sahada ne zaman somut sonuçlara dönüşeceği zaman içinde görülecek.
 
Türkiye ile Irak arasında Aralık ayında başlayan ve hız kesmeden devam eden güvenlik iş birliği diyaloğunun en önemli adımlarından biri olan dünkü güvenlik zirvesine iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarıyla, istihbarat başkanları katılmış, alınan kararlar ortak açıklamayla kamuoyuna duyurulmuştu.
 
7 maddelik ortak açıklamanın en önemli unsuru PKK’nin Irak’ta varlığı ve faaliyetlerine karşı ortak duruşun ifade edildiği madde oldu. Bu maddede, PKK’nin Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiği ve bu örgütün Irak topraklarında varlık göstermesinin, Irak Anayasası’nı ihlal ettiği anlamına geldiği kayda geçirildi.
 
Türkiye, çok uzun süredir Irak Anayasası'nın 7. maddesinin “Irak hükümetini komşu ülkelere tehdit oluşturacak terör örgütlerini topraklarında barındırmamakla yükümlü kıldığını” hatırlatıyor ve Bağdat’tan buna ilişkin idari ve siyasi adımları atmasını bekliyordu.
 
Ortak açıklamada, bu konuda atılan adım, “Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nin Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır” ifadeleriyle kamuoyuna duyuruldu.
 
Konsey’in aldığı karar, daha önce Irak makamları tarafından kamuoyuna duyurulmamıştı. Kararın ne zaman alındığı da bilinmiyor.
 
Ortak açıklamanın aynı maddesinde, “Taraflar, Irak topraklarını kullanarak Türkiye’yi hedef alan örgüt ve uzantılarına yönelik alınması gereken önlemler konusunu istişare etmişlerdir” bilgisi de yer aldı.
 
ABD, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin “terör örgütleri” listesinde yer alan PKK, 1980’lerden bu yana Kürdistan Bölgesi'nde konuşlu. 
 
Ortak mücadele 
 
Ankara’daki diplomatik kaynaklara göre, Aralık ayındaki toplantıda “ortak tehdit” olarak tanımlanan PKK’nin şimdi “yasaklı örgüt” olarak ifade edilmesi önemli bir ilerleme. Bunun bir ilk olması, Türkiye’nin PKK ile mücadelesi açısından da önemli bir dönüm noktası.
 
Ankara’nın dikkat çektiği bir diğer unsur, ortak açıklamada ilk kez Türkiye ve Irak’ın alınacak ortak önlemler konusunu istişare ettiklerinin yer alması. Ankara, bunu ortak mücadele konusunda Irak’ın son dönem verdiği olumlu sinyallerin devamı olarak görüyor.
 
Ankara, Bağdat’a PKK ile mücadele için Ortak Harekât Merkezi kurulması önerisinde bulunduğunu, Irak makamlarının buna olumlu baktığını açıklamıştı.
 
Ortak Daimi Komiteler 
 
Güvenlik zirvesinde alınan diğer önemli bir karar da "terörle mücadele" başta olmak üzere iş birliğinin, kurulacak Ortak Daimi Komiteler aracılığıyla ilerletilmesi oldu.
 
Buna göre, taraflar “terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında” bu komiteleri kuracaklar.
 
Komitelerin, bakanlar seviyesinde yürütüleceği kaydediliyor.
 
Taraflar, kurulan diyaloğun bundan sonra da “sürekli ve kesintisiz” şekilde sürdürüleceğini de kayda geçirdi.  (BBC)