Sudani: Federal bütçede maaşların karşılanması diye bir şey yok

Irak Başbakanı Sudani, Bağdat'ın Kürt halkına karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlı olduğunu belirtti ve iki hükümet arasında “güven ve diyaloğa” ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Sudani: Federal bütçede maaşların karşılanması diye bir şey yok

Sudani, Irak federal bütçesinden Kürdistan Bölgesi kamu görevlilerinin maaşlarının sağlamasının talep edildiğini ancak bütçe yasasında böyle bir maddenin yer almadığını savunarak, “Bütçe yasamız var. Gidin 12. Maddeyi ve Kürdistan Bölgesi’yle ilgili diğer maddeleri okuyun, maaş bordrosunun finansmanı diye bir şey yok. Sadece Kürdistan Bölgesi'nin yüzde 12,67'lik payı finanse ediliyor” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, dün gece televizyon yayınında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve Irak federal hükümeti heyetleri, son aylarda Kürdistan Bölgesi’nin federal bütçedeki payına ilişkin devam eden sorunların çözümü amacıyla görüşmelerde bulunuyor.

Geçen hafta Bağdat, Erbil'deki kamu görevlilerinin maaşlarını karşılamak üzere varılan bir “kredi anlaşması” kapsamında Erbil'e 500 milyar Irak dinarı (yaklaşık 382 milyon dolar) göndereceğini açıklamıştı. Kürdistan Bölgesi Yönetimi, sağlanan miktarın ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmadığını belirterek Bağdat'ı defalarca eleştirdi.

Maaş ödemeleri konusunda soruyu cevaplayan Sudani, Irak hükümetinin bütçe maddelerine aykırı hareket etme yetkisinin olmadığını, ancak kamu görevlilerinin maaşlarını sağlamaya devam edebilmesi için Kürdistan Bölgesi’ne kredi sağlayabileceklerini söyledi.

Başbakan Sudani, "Kürdistan Bölgesi'nde halkımıza karşı yükümlülüklerimizi yerine getirmeye kararlıyız... Ancak suçlamalar yerine güven ve diyalog ortamına ihtiyaç var" diye ekledi.

Kürdistan Bölgesi’nde birkaç yıldır memur maaşları zamanında ve tam olarak ödeyemiyor. Bağdat'la yapılan birçok anlaşmaya rağmen kamu sektörü çalışanlarına Temmuz ve Ağustos aylarında ödeme yapılmadı.

Kerkük'te taraflar ofislerin devredilmesi konusunda anlaştı

Irak Başbakanı Sudani, Kerkük'te son dönemde yaşanan gerginliklerin, kentte yıllardır biriken siyasi gerginliklerin ürünü olduğunu belirterek, kentin siyasi bir sorundan muzdarip olduğunu belirtti.

Sudani gazetecilere verdiği demeçte, KDP'nin Kerkük'teki ofislerine geri dönmesinin geçen yılın Ekim ayında hükümetin kurulmasından bu yana bakanlık gündeminin bir parçası olduğunu ve bunun tüm siyasi partiler tarafından kabul edildiğini söyledi.

Başbakan Sudani, “Siyasi partiler, bakanlık gündeminde 'Ninova, Kerkük ve Diyala vilayetlerindeki siyasi parti bürolarının devredilmesi' başlıklı bir madde üzerinde mutabakata vardı. Bütün siyasi partiler istisnasız bu konuda hemfikirdi. Bu bir hükümet tedbiri değil, daha ziyade gündemin ve üzerinde mutabakata varılanların uygulanmasıdır" diye konuştu.

Kerkük'te “kardeşlik” ve “birlikte yaşama” kültürünün korunmasının tüm Iraklıların sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Irak Başbakanı, Aralık ayında yapılacak il meclisi seçimlerinin kentin çözülmemiş sorunlarının “çözümüne giden yol” olacağını söyledi.

Kerkük'teki şiddet olaylarından saatler sonra Sudani, protestolarda meydana gelen ölüm ve yaralanmalarla ilgili bir soruşturma komitesi kurulması emrini vererek, sorumluları adalete teslim etme sözü verdi. Irak Başbakanı, gazetecilerle yaptığı görüşmede, çok sayıda şüphelinin tutuklandığını ve soruşturma bulgularının kısa sürede açıklanacağını söyledi.

Su krizine radikal çözüm arayışı

Irak, azalan yağışlar, yüksek sıcaklıklar, israf ve kötü yönetim nedeniyle ciddi bir su sıkıntısıyla karşı karşıya. Kriz, Türkiye ve İran'da kurulu bulunan barajların ülkeye giren su hacminde önemli bir azalmaya yol açmasıyla daha da kötüleşiyor.

Sudani, mevcut ve önceki Irak hükümetlerinin şu ana kadar su kriziyle mücadele için yalnızca "geçici" mekanizmalar izlediğini ancak kabinesinin şu anda krizin "tüm yönlerini" çözüme kavuşturmak için "stratejik" bir plan sunmaya çalıştığını vurguladı.