Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkeresi kabul edildi

Kürdistan Bölgesi ve Suriye – Rojava’ya asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkeresi kabul edildi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen tezkerede, “Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği” belirtilerek, "Diğer taraftan Irak'ta PKK ve IŞİD unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve IŞİD başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir" ifadesine yer verildi.

Ana muhalefet partisi CHP, tezkereye, “Türkiye'ye yabancı asker girmesine” izin verdiği gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

AK Parti ise bu görüşe karşı tezkerenin IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyonun bir parçası olarak   Türkiye’ye yüklediği görevlere dikkati çekiyordu.

HEDEP de daha önce tezkereye hayır oyu vereceğini açıklamaıştı.

Bugün Meclis’e yapılan oylamada CHP ve HEDEP’li milletvekilleri “hayır” oyu verirken AK Parti, MHP, İYİ Parti, DEVA Partisi ve diğer partilerin oylarıyla tezkere Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.