Irak’ta öldürülen milisler için tören: Irak, ABD öncülüğündeki güçlerden 'temizlenmeli'

Irak'ta ABD saldırısında öldürülen Heşdi Şabi üyeleri için Anbar ve Bağdat’ta cenaze merasimi düzenlendi. Törenlerde konuşan Şii liderler Koalisyon ve ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılmasını yüksek sesle dillendirdi.

Irak’ta öldürülen milisler için tören: Irak, ABD öncülüğündeki güçlerden 'temizlenmeli'

Geçtiğimiz Cuma günü ABD savaş uçakları Anbar vilayetine bağlı El Kaim İlçesi'ndeki El Sikak bölgesinde Heşdi Şabi bünyesindeki Şii silahlı grupların karargahlarını havadan hedef aldı. Saldırıda 16 Şii milis ölürken en 34’ü yaralandı.

Irak’ta 3 günlük yas ilan edildi.

Bugün Bağdat ve Anbar’da ölen Heşdi Şabi milisleri için cenaze töreni düzenlendi.

Bağdat’taki törene katılan El Fetih Koalisyonunun Lideri Hadi Amiri gazetecilere verdiği demeçte  "Bu güçleri (yabancı)  geri çekmenin, bir gün daha Irak topraklarında kalmalarına izin vermemenin zamanı geldi; halkımızın en değerli evlatlarını öldürdüler. Şimdi çekilmelerinin zamanıdır" şeklinde saldırıya tepki gösterdi.

Amiri, ABD'nin Anbar vilayetindeki Haşdi Şabi karargâhına yapılan saldırıya ilişkin  "Heşdi Şabi'nin oğullarına ve önde gelen karargahlarına yönelik bu saldırı, terörü yeniden canlandırmak istediklerinin kanıtıdır. Bu saldırı, terörü yeniden canlandırma sürecinin başlangıcıdır. Elbette ABD, terörist IŞİD'in en büyük destekçisidir” ifadelerini kullandı.

"Meclis cesur bir karar almalı"

"ABD-Irak Yüksek Askeri Komitesi aracılığıyla Koalisyon Güçlerinin gelecekteki misyonuna ilişkin görüşmeler yapılıyor" diyen Şii lider "Temsilciler Meclisi, Irak halkının evlatlarını savunmak için cesur bir karar almalı ve bu güçlerin derhal geri çekilmesini sağlayacak bir yasa çıkarmalı. Bu güçlerin kalması, Irak halkını kandırmaktır” dedi

Fetih Koalisyonu lideri sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Temsilciler Meclisi Irak halkını temsil ediyor. Herhangi bir gecikme, daha fazla kan dökülmesi ve boşuna yaptığımız daha fazla fedakarlık anlamına gelir ki bu da ABD’yi memnun etmek dışında bir işe yaramaz.

Terörizm ABD'yi istediği zaman harekete geçirebilir. IŞİD terörüne karşı savaştık ve bitti.  IŞİD terörüne ve ona destek vermek isteyenlere karşı koymaya hazırız. Heşdi Şaabi'nin oğullarını açıkça hedef alan bu menfur suç karşısında hükümet ve parlamentonun sessiz kalmasına izin vermeyeceğiz."

"Terörle mücadele sözleri yalan"

Öte yandan Anbar’da da öldürülen Heşdi Şabi milisleri için bir tören düzenlendi.

Törene katılan Heşdi Şabi heyeti Başkanı Falih Feyyaz yaptığı konuşmada, “Bu menfur suç, doğrudan Heşdi Şabi güçlerini ve sınır bölgelerindeki karargah, hastane ile mevzileri hedef alan önceki saldırılardan farklıdır.  Sınırı korumaktan, bu ülkeyi korumaktan, terörle mücadeleden sorumlu olanları hedef aldılar” dedi.

Feyyaz ABD’yi ve Koalisyon Güçlerini kast ederek "Terörle mücadelede Irak'a destek konusunda söyledikleri her şey boş ve yanlıştır” ifadelerini kullandı.

Başkanlığını yaptığı Heşdi Şabi Heyeti doğrudan Bakanlar Kurulu'na bağlı olan ve savaşçılarının yasa gereği Irak silahlı kuvvetleri komutanlığının emirlerine uyması gereken Fayyaz, ABD'yi tehdit etti:

"Bu olay normal değil çünkü Haşdi Şabi'nin, idari merkezin, teknik komitelerin ve sağlık kurumlarının çirkin hedefiydi.”

"Dökülen bu kanlar boşa gitmeyecek"

Irak ile ABD arasında üst düzey bir askeri komite düzeyinde yürütülen mevcut müzakerelere ilişkin ise Feyyaz şunları söyledi:

"Başbakan'ı Irak'ın egemenliğini ve onurunu savunma görevinden dolayı alkışlıyoruz ve bu güçleri Irak topraklarında çıkarmanın tek yolu budur. Irak toprakları tüm yabancı güçlerden temizlenmeli, bu durumu kabul etmemeliyiz.

Oğullarımızın öldürülmesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. Sınırda bulunan kardeşlerimiz, kahramanlarımız, Irak'ın egemenliğini ve onurunu, kanı pahasına savunanlar, dökülen bu kanlar boşa gitmeyecek. Üzerimize düşeni yerine getirmek için harekete geçmeli, elimizden geleni yapmalıyız.”

ABD Merkez Komutanlığı 2 Şubat 2024'te yaptığı açıklamada, "Irak ve Suriye'deki güçlerimiz tarafından 85 hedef ve 125 füze ateşlenmiştir. İran Devrim Muhafızları gruplarının birçok önemli bölgesini ve kurumunu hedef almıştır” demişti.

Saldırılarda Irak’ta 16 Heşdi Şabi üyesi Suriye’de ise aralarında İran destekli milislerin yer aldığı 23 kişi hayatını kaybetti. Onlarcası da yaralandı. /Rudaw