Irak'tan kritik 'ABD askerleri' açıklaması
Irak Meclis Başkanı Muhammed El Halbusi, ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılmasıyla ilgili yasa tasarısı hazırlama fikrinin tamamen rafa kaldırıldığını söyledi.
Irak Meclis Başkanı Muhammed El Halbusi, ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılmasıyla ilgili yasa tasarısı hazırlama fikrinin tamamen rafa kaldırıldığını söyledi.
Şarkul Avsat'ta yer alan haberde, Halbusi'nin, ABD güçlerinin ülkede kalmaya devam etmesi hususunda Irak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı arasında görüş birliği olduğu ifadesine yer verildi. Halbusi, tüm siyasi partilerin bu yöndeki tartışmaları nihai olarak rafa kaldırdığını sözlerine ekledi.
Halbusi, ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılmasıyla ilgili taleplerin terörizmin ekmeğine yağ sürdüğünü; söz konusu güçlerin kalmasının da, Irak’a dışardan yapılan müdahalelere karşı ‘siyasi güvence’ sağladığını söyledi.
Ana gündem Irak’taki ABD askerlerinin varlığı
Halbusi, Washington’daki temasları kapsamında, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile bir araya geldi.
Irak Meclis Başkanı, ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerde ana gündem maddesinin Irak’taki ABD askerlerinin varlığı olduğunu belirtti.
Halbusi, kendisini ABD askerleriyle ilgili Bağdat ve Washington’da iki farklı dil kullanmakla suçlayanlara, “Benim duruşum oldukça net. Konuyla ilgili duruşumu ifade ederken asla iki farklı üslup benimsemedim” diye yanıt verdi.
Irak’ın çıkarlarını dile getirdiğini belirten Halbusi, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması talebini dile getiren kesimlerin Irak halkının tamamını temsil etmediğine dikkat çekti.
Halbusi, “Irak Meclisi çatısı altında 329 milletvekili bulunuyor. Bunların her konuda görüş bildirme hakları var. Ancak en nihayetinde bu tür konularda verilecek kararlar oy çokluğuyla belirlenir. Bu hususta bütün siyasi partilerle iletişime geçilerek, görüşleri alındı. Ezici çoğunluk bu güçlerin çekilmesinin tartışma konusu yapılmaması noktasında duruyor” diye konuştu.
Terörizme karşı mücadele bitmedi
Irak topraklarında terörizme karşı mücadelenin bitmediğini söyleyen Halbusi, ABD’li yetkililerle görüşmesinde terörle mücadelede yeni bir aşamaya geçtiklerini aktardığını belirtti. Halbusi, önümüzdeki süreçte terör kaynaklarının kurutulması ve aşırılık yanlısı fikirlerle mücadele edilerek örgütlerin destekçi bulmasının engellenmesini hedeflediklerini açıkladı.
Irak Meclis Başkanı, ülkesindeki tüm siyasi partiler arasında Iraklı güçlerin istihbarat, lojistik ve eğitim alanlarında desteklenmesi yönünde görüş birliği sağlandığını ve bunun gerçekleşmesi adına gerekli tüm adımları ister Washington’da ister Tahran’da atmaya hazır olduğunu söyledi.
Halbusi, “Bazıları Tahran’a düzenlediğim ziyaretten rahatsız olmuş. Ancak ben şunu açık bir şekilde ifade edeyim: Irak’ın çıkarları uğruna başta bölge devletleri olmak üzere hangi ülke olursa olsun ziyaret ederim. Bizim İran’la 1400 km sınır hattımız bulunuyor. Bunu göz ardı edemezsiniz” dedi.
Halbusi, ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılmasıyla ilgili yasa tasarısı hazırlama talebini gündeme getiren siyasi partilerin İran tarafından kışkırtılma ihtimalinin olup olmadığı sorusuna, “Tıpkı bizim Irak’ın çıkarları için çalıştığımız gibi, başka çevrelerin çıkarları için çalışan güçlerin olması da muhtemel. Ancak sana şunu kesin bir dille söyleyebilirim: Bu konu tamamen kapandı. Bu konu üzerinde daha fazla vakit geçirmek Irak’a değil terörizme fayda sağlar” şeklinde cevap verdi.
Halbusi, ABD’nin Tahran’a uyguladığı yaptırımların İran’ın Irak’taki nüfuzunu sınırlandırdı mı? sorusuna, kendisinin Washington ve Tahran arasındaki ilişkileri tartışmayacağını ancak ABD askerlerinin Irak’ta kalmaya devam etmesinin Bağdat’a dışardan yapılan müdahalelere karşı ‘siyasi güvence’ sağladığını vurguladı.
Iraklı yetkili, ABD’li yetkililerle görüşmesinde Irak’ın İran’dan enerji tedarikinden dolayı uygulanan yaptırımlardan muaf tutulması gerektiğini muhataplarına ilettiğini ifade etti.
Halbusi, Cuma günü ABD Barış Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada, Irak istikrarının görüşülmesi hedefiyle bölge ülkelerin meclis başkanlarına gönderdiği davetiye ile ilgili bilgi verdi.
Halbusi, bu kapsamda ilk olarak Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde 20 Nisan tarihinin uygun olup olmadığını görüştüğünü ve başlangıç olarak ikisinin bu tarihe onay verdiğini aktardı. Halbusi, Bağdat’ta düzenlenecek toplantıya Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Türkiye, İran ve Suriye’deki meclis başkanlarının davet edildiğini belirtti.